Soltész: minden nemzetrésznek meg kell vívnia a maga küzdelmét

Minden nemzetrésznek meg kell vívnia a maga küzdelmét – nyilatkozta a ma7-nek Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki szerint óriási szükség van a parlamenti képviseletre, hisz így lehet formálni az emberek életét, a gazdaságot, politikát, kultúrát és közéletet.

Sokan úgy gondolják, a magyar közösség szempontjából kulcsfontosságú lesz a közelgő választás. Ön osztja ezt a nézetet?

Mindenképp így van. Mondom ezt anélkül, hogy kívülről beleszólnánk, anélül, hogy Magyarországról okoskodnánk. Minden egyes nemzetrésznek a maga küzdelmét, persze sok-sok segítséggel, de meg kell vívnia. Például Délvidéken, Szerbiában a Vajdasági Magyar Szövetség már sokadszorra bent tudott lenni a szerb parlamentben és a tartományiban is. Tudják formálni az életüket, az ottani gazdaságot, politikát, kultúrát és közéletet, és erre óriási szükség van.

Én hiszem azt, hogy a magyar emberekben megvan a szövetségkötés vágya, megvan a szívükben az, hogy ha egymással összeszövetkeznek jó célért, ez pedig a választáson való minél nagyobb részvétel, az meghozhatja az eredményét.

Én bíztatok is mindenkit. Rengeteg helyen jártam itt Szlovákiában, a Felvidéken, sok-sok egyházi közösségnél is, de nem csak náluk. Azt látom, hogy a megmaradásért a mindennapok küzdelmében mindent meg akarnak tenni. De hogyha nagyobb célt, nagyobb eredményt akarunk elérni, akkor mindenkinek helyben meg kell tenni azt a lépést, hogy elmegy azon a szombaton választani, mert ez fogja befolyásolni a következő éveket.

Mi múlik ezen? Mindannyiunknak fontos a család, nem mindegy, milyen családpolitikát folytat egy kormány, a többségi társadalom. Aztán ott a béke kérdése. Nem mindegy, hogy a háború pártján állunk vagy pedig a tűzszünetet és a békét akarjuk erősen, mint ahogy egyébként tudomásom szerint a szlovák társadalom nagy többsége is ezt az álláspontot képviseli. Nem mindegy, hogy hogyan gondolkozunk az Európai Unió központosító törekvéseiről. Azt gondolom, a többségi társadalom itt is, a magyarokhoz hasonlóan úgy gondolja, megvan a jogunk beleszólni annak a közösségnek az életébe, amelyben élünk, amelynek teljes jogú tagjai vagyunk. Sok minden más témában is, mint az élet védelmében vagy a teremtett világ védelmében azonosan gondolkodunk nagyon sokan. De ezek kapcsán csak akkor lehet eredményt elérni, ha ott vagyunk, ha sikerül sok-sok év után megugrani a választáson azt a küszöböt, amelyet egyébként szerintem sikerül, ha megvan az összefogás, a szövetség.

Véleménye szerint az emberek értik-e, átlátják-e, hogy mekkora tétje van ennek a választásnak, amely nemcsak önmagáról a parlamenti képviseletről szól, hanem a térség további irányultságáról is?

Azt látjuk, hogy Nyugat-Európában a templomok sokaságát bezárják, lerombolják vagy átalakítják szórakozóhelyeknek. Hála Istennek, a mi térségünkben, sem Magyarországon, sem Szlovákiában, a közép-európai térségben nem ez a tendencia, hanem megszépítjük, megújítjuk a templomokat. Annak ellenére, hogy nagyon nagy a támadás, a lelki rombolás, még mindig megvan a kereszténység üzenete. Ez fontos a szlovákoknak is.

Azt is látjuk, hogy olyan ideológiákat akarnak ráerőltetni főleg a fiataljainkra, amelyek a teremtett világgal szemben vannak. Mi nem akarunk senkivel sem szemben állni, de az értékeinket meg akarjuk őrizni.

Hírdetés

Ha van egy értéke egy közösségnek, egy nemzetnek, szlovákoknak, magyaroknak, románoknak és másoknak, engedtessék meg, hogy ezt képviselhessük és megtarthassuk magunknak. Ez is a tétje a választásoknak.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk itt, Közép- és Kelet-Európában. A határainkon túl háború zajlik. Nagyon fájdalmas látni, hogy testvérnépek pusztítják egymást. Másrészt a gazdaságunkra is óriási hatással van a háború. Nekünk az a feladatunk, törekvésünk és kötelességünk is, hogy amennyire lehet, a tűzszünetért és a békéért mindent megtegyünk. Ne a háborút erősítsük, ne a háborúpárti gondolatokat szolgáljuk, hanem pontosan az ellenkezőjét. Szerintem ezen a téren is hasonlóan gondolkodunk, ebben is egyek vagyunk. Ezek is a tétjei a mostani választásnak.

Talán a migránsok megnövekedett száma miatt is, a politika szintjén, a kampányban és a liberális sajtóban egyre gyakrabban kerül szóba Magyarország, bukkan elő az Orbán-ellenesség. Mi lehet e mögött?

Az, hogy miért van ellenségesség, egyértelmű. A liberális pártok egy részét Soros Györgyék és Brüsszel fizeti, azért, hogy az ő politikájukat minden ellenállás és zokszó nélkül végrehajtsák. Ezt felismerték nagyon sokan Közép-Európában, jól érzik, hogy ez tulajdonképp a szuverenitás elvesztését jelenti. Ezért van az, hogy miután ők parancsra cselekednek, pénzt, támogatásokat fogadtak el, azt mondják, amit diktálnak az uraik. De azt is látjuk, hogy a többségi szlovák társadalomnak nem rossz a véleménye sem Orbán Viktorról, sem Magyarországról. Ez kölcsönös.

Fontos hangsúlyozni, hogy óriásit változott az elmúlt évtizedben a magyar-szlovák viszony. Még ha vannak is pengeváltások, ha vannak is dolgok, amiben nem értünk egyet, összességében a fő irányokban, például az említett migrációban is, szerintem társadalmaink teljesen egyetértenek.

Meg szeretnénk maradni szlováknak, meg szeretnénk maradni magyarnak. Nem szeretnénk azt, amit tapasztalunk például Bécsben is, ahol már kisebbségben vannak a tősgyökeres osztrák gyerekek. Ezt szerintem egy nemzet sem szeretné. Ezt a földet, amin az őseink éltek és ahol mi magunk is szeretnénk élni a jövőben is, azt igenis meg akarjuk őrizni. Így a migráció kérdésében a többség a magyar álláspontot támogatja. Már nyolcadik éve küzdünk ebben a témában, és nagyon szomorú, hogy az Európai Unió vezetőinek egy része csak most kezdi felismerni ennek a problémának nemcsak a gyökerét, hanem a pusztítását és a következményeit.

Mi hamarabb ébredtünk ebben a térségben, és örülünk, hogy szlovák barátaink, a szlovákiai emberek értékelik, hogy Magyarország milyen küzdelmet folytat akár a határvédelemben, akár Brüsszelben, ahol jogtalanul visszatartják a pénzeinket, visszatartják a támogatásokat. De mi akkor is megmaradunk szuverén államnak, nem fogjuk hagyni, hogy más diktáljon.
Forrás: ma7.sk
Fotó: Fábián Gergely

The post Soltész: minden nemzetrésznek meg kell vívnia a maga küzdelmét appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »