Soltész Miklós Izraelben: „Bodrogkeresztúron falu épül a rabbi sírjához zarándokló tízezrek fogadására”

Soltész Miklós Izraelben: „Bodrogkeresztúron falu épül a rabbi sírjához zarándokló tízezrek fogadására”

Jó hír a bodrogkeresztúriaknak: Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és miniszter a Dávid Lau izraeli főrabbinál tett hétfői látogatásakor a vendéglátóknak megígérte, hogy Steiner Sájele csodarabbi sírja közelében külön, több tízezer zsidó zarándokot is befogadni képes falu épül, s az odavezető utakat is megjavítják – írja a jdn.co.il, az inn.co.il és a 93fm.co.il hírportál.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és miniszter, Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Köves Slomó rabbi kíséretében még a hét elején fölkereste Dávid Lau Izrael országos, askenázi főrabbiját Jeruzsálemben. A Dávid Lau Oholiáv utcai hivatalában lezajlott megbeszélésen Soltész Miklós és Köves Slomó ismertette azokat a kihívásokat, amelyekkel napjainkban a zsidó közösségeknek meg kell birkózni. A miniszter megköszönte a főrabbinak, hogy szoros kapcsolatot tart a zsidó hitközségekkel.

Dávid Lau főrabbi viszont megköszönte Soltész Miklósnak a magyarországi zsidó hitközségeknek nyújtott támogatást és segítséget. Hálájának kifejezéseként a főrabbi az Izraeli Főrabbiság megalapításának 100-ik évfordulóján az Izrael Posta által kibocsátott emlékbélyeget ajándékozott Soltész Miklósnak.

Hírdetés

Soltész Miklós a találkozó folyamán elmondta az izraeli főrabbinak: Bodrogkeresztúron Reb Steiner Sájele (1851–1925) csodarabbi sírja közelében külön, több tízezer zsidó zarándokot befogadni képes falu épül. (Arról nem szól a tudósítás, hogy ki viseli majd a faluépítés költségeit – H. J.) A covid előtti években a világ minden tájékáról érkező zsidó zarándokok már zsúfolt, nem komfortos házakban, óriás sátrakban szálltak meg Bodrogkeresztúron. A hírekben arról is értesültünk, hogy nemrégiben a faluban egy-egy Kádár-kockaház 100-120 millió forintért kelt el.

Soltész Miklós megígérte Izrael főrabbijának, hogy több tízezer zarándok befogadására is alkalmas külön falu épül a bodrogkeresztúri csodarabbi sírja közelében, s ezzel megszűnnek a zarándokok elszállásolásával, ott-tartózkodásával kapcsolatos áldatlan állapotok. A csodarabbi sírját befogadó és a körülötte levő épületeket is tatarozzák, az odavezető utakat kijavítják.

H. J. – Kuruc.info 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »