Sokkolta a franciákat az orosz huligánok fellépése

Sokkolta a franciákat az orosz huligánok fellépése

Heccből bunyózni, ez új stílus a Eb házigazdájának. Erre nem igazán voltak felkészülve.

Mint arról az MNO is hírt adott, tegnap Marseille-ben 1-1-es döntetlent játszott az orosz és az angol válogatott. A 21 órakor kezdődő meccs előtt már délután közbe kellett avatkozni a rendőröknek, hogy szétválasszák a szurkolókat, akik a Vieux-Port vagyis a régi kikötő menti sétányon csaptak először össze.

Az oroszok között feltűntek a Lokomotív Moszkva szurkolói, akik az ismert ultracsoport, az Orel Butchers színeit viselték. A marseille-i rendőrkapitány szerint nagyjából 300-300 szurkoló volt benne az összecsapásokban, amik szerinte nem okoztak jelentős károkat a város infrastruktúrájában.

http://mno.hu/

A L’Équipe skizofrénként jellemezte a helyzetet, ugyanis az összecsapások helyszínétől pár méterre angol, orosz és helyi szurkolók, családok iszogattak-eszegettek békésen egymás társaságában. Az egyik kocsma tulajdonosa arról is beszámolt, hogy az angolok közül többen a marseillaise-t is elénekelték, és ha más közös pont nem is akadt, Cantona-ról mindig tudtak beszélgetni. A francia ping-pong szövetség még ingyenes programot is szervezett a polgármesteri hivatal előtt a szurkolóknak.

Egy időre úgy tűnt, a huligánok kitombolták magukat, a békés drukkereknek azonban csalódniuk kellett. Alig egy órával a meccs előtt már a stadion környékén balhéztak, itt vízágyukkal és könnygáz gránátokkal oszlatták a tömeget. A stadionban a lefújást követően szabadult el a pokol.

Ezzel sem volt azonban még vége, a találkozó után ismét a régi kikötő volt az események fő helyszíne: itt marseille-iek csaptak össze angolokkal és néhány orosz is jelen volt. A rendőrség ismét könnygázt vetett be, hogy kiürüljenek a vendéglátóhelyek és az utolsó bárok is be tudjanak zárni.

A szocialista képviselőnő Samia Ghali, aki a jelenlegi marseille-i polgármester legnagyobb ellenfele a Le Monde-nak adott nyilatkozatában sérelmezte, hogy ezeket a huligánokat miért nem a saját országukban ellenőrzik, és hogy a meccs előtt miért nem szervezték meg az italeladások ellenőrzését, hiszen mindenki tudta, hogy ez kiemelt kockázatú meccs. A politikus valószínűleg nem tud róla, de az angolok a francia hatóságok előzetes kérésére mintegy 3000 huligánnak tartott személy útlevelét foglalta le még az Eb előtt, hogy megakadályozzák Franciaországba utazásukat.

Otthon ezt nem lehet

Honnan mégis ez az agresszió? A L’Équipe megkérdezett egy, az orosz szurkolói kultúrát régóta tanulmányozó szakértőt, aki szerint az angolok egyáltalán nem voltak szervezettek, nem úgy az oroszok, akik szerinte sportnak tekintik ezeket az összecsapásokat. „ Ha jelzőket keresünk a tegnap verekedő oroszokra, akkor a huligán kifejezés bizony nem túlzás. Zömmel 25-35 éves emberekről van szó, főleg a Lokomotiv Moszkva, a Torpedo és a Szpartak szurkolói, akik azért gyűltek össze, hogy azt csinálják, amit nem csinálhatnak otthon: a város kellős közepén verekedjenek. Oroszországban inkább az erdőkben gyűlnek össze némi ökölharcra”– mondta Ronan Evain. Hozzátette: sok esetben az orosz huligánok autóikból kiszállva csaptak össze azzal, akit épp értek, majd pár másodperc múlva visszaszálltak, és folytatták útjukat. Aki még alaposabban bele akar mélyülni a témába, az keressen a nagyobb videómegosztón orosz huligánvideókat: az ökölharc egy dolog, de olykor a kés, sőt a balta is előkerül.

A brit sajtó egy része szintén az oroszokat hibáztatja és a franciák felkészületlenségét és „gyenge intézkedéseit” arra vonatkozóan, hogy szét tudják választani a tomboló huligánokat. Andy Lines, a Daily Mirror riportere szerint az oroszok verekedni akartak, az angolok viszont nem, ezért követték őket mindenhova.

A Guardian azt emeli ki hogy teljesen mindegy, ki provokált kit, az eredmény az, hogy a francia hatóságoknak közbe kellett lépni könnygázzal, erre pedig az angolok úgy válaszoltak ahogy tették már azt sokszor a múltban: erőszakkal, ami mindenképpen elítélendő.

(A francia fordításért köszönet Mohai Mónikának.)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »