Sokkolóval és botokkal csaptak le a menekültekre

Botokkal és sokkolóval raboltak ki szíreket Mórahalmon, a rendőrök elfogták a feltételezett elkövetőket – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t. A Napi Gazdaság mai számában pedig arról ír, hogy több fertőző kórt is kimutattak a Magyarországra érkező migránsoknál.

Szenti Szabolcs a rablással kapcsolatban közölte, a nyomozás eddigi adatai alapján július 23-án a 37 éves mórahalmi F. Attila és a 23 éves mórahalmi P. Vanda a kisváros külterületén megegyezett három szír határsértővel, hogy Budapestre viszik őket. A 21 éves budapesti V. Jánossal autóba ültették őket, majd egy lakatlan tanyához mentek, ahol botokkal és sokkolóval bántalmazták a sértetteket. Elvették a pénzüket, mobiltelefonjukat és karórájukat.

A rendőrség másnap elfogta a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható F. Attilát és P. Vandát, akik előzetes letartóztatását a nyomozási bíró elrendelte. A budapesti rendőrök szerdán a fővárosban elfogták V. Jánost, akit Szegedre szállítottak. Kihallgatását követően a rendőrök őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását – tudatta az őrnagy.

Már korábban is volt rá példa, hogy szír menekülteket raboltak ki. A zöldhatárt illegálisan átlépő négy migránst a két férfi vette fel autójába, és abban állapodtak meg, hogy fejenként 750 euróért elviszik őket Budapestre. Útközben azonban egy gázriasztópisztollyal a náluk lévő pénz átadására kényszerítették a külföldi bevándorlókat, majd kitették őket a csongrádi megyeszékhelyen. A rendőrség az egyik rablót, egy 21 éves hódmezővásárhelyi férfit már szerdán őrizetbe vette, és kezdeményezte előzetes letartóztatását.

Elfogatóparancs a menekülteket kirabló férfi ellen facebook twitter link http://mno.hu/videok/131275

Tovább özönlenek

Mindeközben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tájékoztatta távirati irodát, hogy 1495 határsértőt – köztük 248 gyermeket – tartóztattak fel a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve a megye déli részén szerdán. Szenti Szabolcs közölte, a legnagyobb csoportot kora délután Ásotthalom külterületén fogták el, ott 146 pakisztáni állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

Hírdetés

Szegeden szintén elfogtak a rendőrök egy 38 éves baksi férfit, aki autójában négy szír határsértőt szállított Budapest felé. Ugyancsak a főváros felé tartott az a személyautó, amelyet Röszke külterületén állítottak meg a rendőrök. A járműben hét szír állampolgár utazott.

A sofőrök ellen jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás – tudatta az őrnagy. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt szerdán 1616 embert fogtak el a rendőrök, egy gyanúsítottal szemben embercsempészet, egy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Betegségeket hozhatnak magukkal

A Napi Gazdaság csütörtöki számában megírta: több fertőző kórt is kimutattak a Magyarországra érkező migránsoknál, többüknél szifiliszt és hepatitis B-t és C-t, HIV-et, hastífusz- és paratífusz-hordozót is azonosítottak már.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal arról tájékoztatta a napilapot, hogy az első fél évben több mint 2700 szűrővizsgálatot végeztek el azoknál a migránsoknál, akik menekültstátusért folyamodtak. Ezek 51 alkalommal zárultak pozitív eredménnyel. Fertőzésgyanúval eddig két esetben vittek kórházba nagyobb számban migránsokat. A fővárosi Szent László Kórházba szállított félszáz menekült többségét rövid idő alatt kiengedték, a bent tartott két betegnél sem igazoltak semmilyen kóros elváltozást a mikrobiológiai vizsgálatok. A Szegeden kezelt 18 gyerek közül egynél rotavírust azonosítottak, a többieknél valamilyen bakteriális fertőzés okozhatott tüneteket.

A tartósan itt tartózkodó migránsoknál a magyar állampolgárok esetén alkalmazható járványügyi intézkedéseket lehet elrendelni. A menekültstátusért folyamodók esetén a menedékjogról szóló kormányrendelet alapján a járási tiszti főorvos a járványügyi helyzetnek megfelelő orvosi vizsgálatokat rendelheti el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »