Sokkoló részletek Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával kapcsolatban – Körkép.sk összefoglaló

Sokkoló részletek Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával kapcsolatban – Körkép.sk összefoglaló

Egyre sokkolóbb részletekre derülnek fény Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolásával kapcsolatban.

Hétfőn reggel érkezett a sokkoló hír, hogy nagymácsédi családi házukban meggyilkolták Ján Kuciakot, az aktuality.sk oknyomozó újságíróját. Kuciakkal és menyasszonyával vélhetően hidegvérű bérgyilkosok végeztek. A 27 éves Jánt mellkason, párját fejbe lőtték.

További cikkeink a témában:

Gašpar: Kuciakot oknyomozó tevékenysége miatt ölhették meg. Más újságírók is veszélyben lehetnek

Kuciak meggyilkolása: Fico egy millió eurót ígér a nyomravezetőnek

Így nyilatkoznak a szlovákiai politikusok az újságíró meggyilkolásáról

Matovič: Nem akarok maffiaállamban élni

Kuciak az utóbbi időszakban a Smerhez közeli emberek adóügyeivel foglalkozott. Utolsó írása a maffialistáról ismert Marian Kočnerról szólt, aki meg is fenyegette őt, mire Kuciak rendőrségi feljelentést tett. Tavaly októberben arról panaszkodott, hogy a rendőrség 44 nap után sem kezdte még meg a nyomozást.

Tibor Gašpar Országos Rendőrfőnök ma arról tájékoztatott, hogy a rendőrség a feljelentést bűncselekmény hiányában lezárta. Még szabálysértési eljárást sem kezdeményeztek, bár az akta a fenyegetésn hanganyagát is tartalmazta. Hogy helyesen járt-e el a rendőrség, a történtek következtében előállt nagy nyomás hatására az ügyészség vizsgálja.

Čižnár: Ez már félmaffia állam?

Čižnár főügyész ma szintén megszólalt. Elmondta, hogy a kettős gyilkosságra még csütörtökönk kerülhetett sor. Így az elkövető vagy elkövetők már „messze járnak“, ezért nehezebb lesz elfogni őket. “Garantálom, hogy a poklok poklát indítom be, ha kiderül, hogy a gyilkosság Kuciak újságírói tevékenységével függ össze” – nyilatkozta a Főügyész, aki 30 éves praxisa alatt hasonló esettel még nem találkozott. “Ez már félmaffia állam, ha ez történik itt és lövik ki az újságírókat?”- kérdezte.

Robert Fico kormányfő és Robert Kaliňák belügyminiszter a nap folyamán a demokrácia és a szólásszabadság elleni támadásként értékelte a gyilkosságot és egy millió eurót ajánlottak fel a nyomravezetőnek.

Közben a Pravda a nyomozásban részt vevő magas rangú rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Kuciak menyasszonya, Martina a támadás során megpróbált elmenekülni és elbújni, de a gyilkos megtalálta és fejbe lőtte őt. A Pravda szerint a kettős gyilkosság az újságíró oknyomozó tevékenységével függhet össze, ezt látszik alátámasztani az is, hogy a holttestek mellett lőszert találtak. A maffia berkeiben ez a bérgyilkosok üzenete arra vonatkozóan, hogy a témáról inkább szálljon le mindenki és ne is foglalkozzanak vele.

A szörnyű tett óriási felháborodást váltott ki nemcsak országszerte, hanem külföldön is. A témában megszólalt a teljes szlovákiai politikai paletta, de még Csehország szlovák származárú kormányfője, Andrej Babiš, valamint az Európai Parlament elnöke is.

Igor Matovič, az ellenzéki OĽaNO elnöke közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy nem akar maffiaállamban élni, és az ellenzékkel közösen menetet szervez Ján Kuciakért és menyasszonyáért, valamint a maffia ellen, aki elvette az életüket. „Egyúttal azok ellen is, akik azzal, hogy magas rangú politikusokként kedvező üzleteket kötnek a maffiával, és az ő lakásaikban laknak a várdombon, legitimálják a maffia tevékenységét.“

Az olasz maffia keze lehet a dologban?

A menetet a Sme munkatársa, Peter Nagy és felesége szervezi. Az előzetes időpont március 13, de ez még változhat. A szervezők kapcsolatban vannak a Nagy Korrupciós Menet szervezőivel is.

Délután Tom Nicholson, talán a legismertebb kanadai származású szlovákiai oknyomozó riporter, aki a napokban jelentette be, hogy elhagyja Szlovákiát és hazatelepül, a DenníkN-nek úgy nyilatkozott, hogy szerinte Ján Kuciak meggyilkolása az olasz maffia szlovákiai tevékenységével függhet össze, akik elmondása szerint a Smer kelet-szlovákiai vezetőivel az uniós alapok szötlopásában érdekeltek. Nicholson hajlandó rendőrségi kihallgatásnak alávetni magát.

Itt tartunk most, alig pár órával azután, hogy a Szlovákia történetében eddig példátlan újságírógyilkosságról szóló hír napvilágot látott.

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: Facebook


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »