Sokkoló, mit szedtek ki az egyik legszebb folyónkból

Sokkoló, mit szedtek ki az egyik legszebb folyónkból

Egy mederbe dőlt fa fogta fel az elképzelhetetlen mennyiségű szemetet, amit most kiszednek és szétválogatnak az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai.

Harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el a Hernádon, ahol Berzék térségében a mederbe dőlt egy hatalmas fa. Megrekedt a vízen úszó hulladék, a Hernádnak így nincs szabad folyása a Tisza felé.

Mintegy tíz köbméter kommunális hulladék gyülemlett fel, amely jelentős mennyiségű növényi uszadékkal keveredett, de döntő többségében PET-palackokról van szó. Még a nap folyamán gondoskodnak a meder megtisztításáról, eltávolítják és szelektíven szétválogatják a hulladékot is – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban

Hírdetés

a magyarországi folyókon egyre gyakoribb a külföldi és hazai eredetű kommunálishulladék-szennyezés.

A vízügyi szolgálat a kezelésébe tartozó vízfolyások és folyók medrét rendszeresen ellenőrzi, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság nem megfelelő hulladékkezelési szokásainak következményeként a folyók medrében, azok parti sávjában fennakadt, az ártereken lerakott hulladékot eltávolítsa.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, február elején alig három nap alatt mintegy 250 köbméternyi, csaknem 70 tonna vegyes PET- és kommunális hulladékot gyűjtött be a Felső-Tiszán üzembehelyezett hulladékmentesítő munkagéplánc.

Egyre rendszeresebbé és nagyobb mennyiségűvé vált a külföldről érkező kommunális hulladékszennyezés a Felső-Tisza vidék folyóin. Elsősorban a Tisza Ukrajna alatti szakaszán, ezért a vízügy több mint egymilliárd forintért vásárolt a meder megtisztításához szükséges eszközöket.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »