Sokkoló hírek érkeztek az M1-esről és az M0-sról

Sokkoló hírek érkeztek az M1-esről és az M0-sról

Az M1-es és az M0-s a legveszélyesebb. Miközben a baleseti összkép javult, a sztrádákon romlott a helyzet – írja összeállításában a Napi.hu.

Csökkent a személysérüléssel járó vagy halálos áldozatot követelő balesetek száma Magyarországon a legfrissebb hivatalos adatok szerint. A második negyedévben összesen 4366 ilyen baleset történt, 4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A halálos balesetek száma 25 százalékkal 109-re csökkent,

a súlyos sérüléssel járó baleseteké pedig 4,5 százalékkal 1264-re csökkent.

Harmadával esett vissza a sofőrök hibájából fakadó halálos balesetek száma, ugyanakkor még mindig a gyorshajtás a legnagyobb probléma. Ez jelenthet abszolút gyorshajtást, amikor a vezető túllépi a megengedett sebességet, lehet azonban relatív gyorshajtás is, amikor az útviszonyokhoz képest vezetett gyorsabban a sofőr – olvasható a portál elemzésében.

A baleseti okoknál a statisztikák szerint:

 • az irányváltás, haladás és bekanyarodás szabályainak be nem tartása a halálos kimenetelű balesetek 19,
 • az elsőbbség meg nem adása 16,
 • Hírdetés

 • a szabálytalan előzés a 12 százalékát okozta.
 • A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a baleseti okoknál a rendőrségi a statisztika csak egyet nevesít, ám több tényezőnek is szerepe lehet bennük.

  Több mint 8 százalékkal mérséklődött az ittas vezető miatt bekövetkezett balesetek száma. Ezeknek a felét autóvezetők, több mint negyedét kerékpárosok és közel nyolcadát segédmotorosok okozták.

  Az ittas kerékpárosok és robogósok a forgalomban történő részvételükhöz képest jóval nagyobb arányban, 20, valamint 24 százalékban okoztak ittasan balesetet, mint a személygépkocsi-vezetők.

  Miközben az összkép javult, a sztrádákon romlott a helyzet

  Emelkedett a balesetek száma az autópályákon, amelyeken összesen 141 baleset történt, ez pedig 8,5 százalékos emelkedésnek felel meg.

  A legtöbb baleset az M1-es autópályán történt, a legkevesebb pedig az M6-oson. Az összes halálos baleset közül 7 történt autópályán.

  Száz kilométer autópályára vetítve átlagosan 12 baleset jutott. Összehasonlításképpen ez a szám az M0-s autóúton 36 volt.

  A második negyedév baleseti adatait vizsgáló elemzésből kiderül, hogy a balesetek 70 százaléka lakott területen történt, és Budapest illetve Komáromban ebből a szempontból a legrizikósabb


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »