Sokkoló felvételt osztott meg az autópálya-üzemeltető

Sokkoló felvételt osztott meg az autópálya-üzemeltető

Az M3-ason még szeptember 3-án történt halálos baleset előtti felvételek tették közzé – figyelmeztetésként a követési távolságot be nem tartó autósoknak.

Szokatlan videót osztott meg az hazai autópályákat kezelő MKIF Zrt. a Facebookon, a posztban le is írják, hogy hosszasan vívódtak azon, hogy a videót közzé tegyék-e. Szeptember 3-án történt egy halálos baleset az M3-ason, és a felvételt – amelynek végén már nem látszik a tragédia, csak az oda vezető eseménysor – azért hozták a nyilvánosságra, hogy kiderüljön, a halálos baleset – a felvételek alapján – odafigyeléssel elkerülhető lett volna.

A felvételen látszik, hogy esik az eső, a forgalom erős, sokan nem tartják a követési távolságot.

Van, aki automata világítással közlekedik, így ilyenkor hátrafelé csak a féklámpa fénye világít.

A videó tanúsága szerint többen nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekednek. Úgy váltanak sávot, hogy nem várják meg, míg ezt biztonságosan meg tudják tenni – ezzel váratlan fékezésre kényszerítenek másokat.

„Emiatt és a kis követési távolság, valamint a nagyobb sebesség miatt úgynevezett fantomdugó alakul ki, miután többen fékezni kényszerülnek. Valós ok nélkül, de megáll a sor. Az álló kocsisort néhányan ki tudják kerülni az utolsó pillanatban. Már itt is több balesetveszélyes helyzet alakul ki, míg végül valaki belemegy az egyik álló autóba. Koccannak. Az így kialakult forgalmi helyzetbe érkezik egy terepjáró, amely végül nem tud megállni és négy másik autót összetör” – áll a posztban.

Hírdetés

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https://www.facebook.com/mkifzrt/videos/2013701435672797/&show_text=false&width=476&t=0

Az autópálya-kezelő szerint a felvétel több tanulsággal szolgál:

  • egy pillanat alatt kész a baj
  • mindig az út és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk
  • tartsuk be a követési távolságot
  • ha nedves, vizes az út, legyünk még elővigyázatosabbak
  • automata fényszóró helyett, kapcsoljunk rendes világítást

  • Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »