Sokkhatás hozhat fordulatot a migrációban

Akiknek van joguk Európában tartózkodni, maradhatnak, akiknek nincs, azokat ki kell toloncolni – véli Németország egyik legnépszerűbb közírója, Thilo Sarrazin.

Nincs más megoldás, mint a határok lezárása és a jogtalanul itt tartózkodók kitoloncolása – fogalmazott a Heti Válaszban csütörtökön megjelent interjújában Thilo Sarrazin németországi közíró. Szerinte a migrációs hozzáállásban csak egy bizonyos sokkhatás hozhat fordulatot, de hogy ez a sokkhatás a párizsi, római, berlini események kapcsán előáll-e, még nem mondható meg. Közíróként viszont biztos abban, hogy az egyes kormányok hozzáállásán nem az értelmiség megnyilvánulásai, csakis a választók fognak tudni változtatni.

Merkel anyácska

„Nem az én feladatom Merkel anyácska cselekedeteinek mozgatórugóit értelmezni, (…) értékekkel és érzelmekkel vitatkozni nehéz. Ha a németek jelentős része azt gondolja: mindegy, ha Németország néhány nemzedéken belül muszlim többségű lesz, akkor ezt elsősorban nem helyesnek vagy helytelennek kell tartanom, hanem tényként kell kezelnem” – szemléltette a németországi példával Sarrazin. Amit ő megtehet, hogy vagy ellenpropagandát folytat, vagy rámutat a lehetséges következményekre, veszélyekre. „Ha Merkel azt mondja, minden rendben lesz, az ellen nem lehet észérvekkel küzdeni, mert ez nem érv, hanem hozzáállás.”

Hogy mi volna a menekültválság megoldása, arról elsősorban azt mondja, mindenekelőtt vissza kell szerezni a határok feletti ellenőrzést.

Vissza kell fordítani a lélekvesztőket

Hírdetés

„Magyarország megmutatta, hogy viszonylag egyszerű rövid idő alatt hatékony kerítést építeni” – vélekedett a szociáldemokrata gondolkodó, aki részletesen beszélt arról is, hogy mit kellene Európa határainál tenni: „Ha a törökök megengedik, hogy a hajók illegálisan görög vizekre érkezzenek, akkor mi is visszaküldhetjük őket illegálisan a török vizekre. (…) Nem kell sokáig csinálni, a törökök hamar rájönnének, hogy nem érdemes kiengedni a migránsokat.”

Azokkal a migránsokkal, akik már az öreg kontinensen vannak, úgy járna el, hogy akiknek joguk van itt maradni, maradjanak, akiknek nincs, azokat vissza kell küldeni oda, ahonnan jöttek vagy oda, ahol ténylegesen átlépték az EU határát.

„A görögöknek vagy az olaszoknak tudniuk kell, hogy ha valakit átengednek a határaikon, akkor azt visszaküldhetjük hozzájuk. Ezzel lehetne érdekeltté tenni őket a határőrizetben. (…) Később beszélhetünk segítségről vagy a menekültek elosztásáról, de először az elvi alapokat kell tisztába tenni, a schengeni övezetet a schengeni határokon megvédeni.”

Thilo Sarrazin Fotó: Marcus Brandt / Europress/AFP

Harcolhatnának ahelyett, hogy idejönnek

Sarrazin abszurdnak tartja, hogy elsősorban olyan fiatalemberek jönnek, akik harcolhatnának a hazájukért, akiknek bár nem tesz szemrehányást, végszükség esetén nekik kellene megvédeniük a saját országukat, akár fegyverrel is.

Úgy látja, mára már képet lehet alkotni a muszlim integrációs hajlandóságról, hiszen 70 éve tart a muzulmán tömegek beáramlása: „statisztikák szerint rosszul integrálódnak”. Párhuzamba állítva őket a magyarországi cigánysággal úgy fogalmazott, hogy „ha ugyanolyan színvonalú oktatás mellett a roma iskolásoknak gyengébb az átlagos teljesítményük, akkor az okokat elsősorban a romáknál kell keresni, a kultúrájukban, a hagyományaikban, a magatartásukban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »