Sokba vannak nekünk – Évi egymilliárd forintot költenek az adófizetők a képviselők albérletére és irodabérletére

Sokba vannak nekünk – Évi egymilliárd forintot költenek az adófizetők a képviselők albérletére és irodabérletére

Nem csak a tankolásuk kerül sokba – Tavaly június végétől idén nyár közepéig összesen csaknem 526 millió forintért béreltek irodát országgyűlési képviselők, albérleti támogatást pedig 532 millió forint értékben vettek igénybe – írta meg a Népszava az Országgyűlési Hivataltól kapott adatigénylése nyomán.

Kilencvennél is több honatyának fizetjük a lakhatását. Az irodabérlés lehetőségével pedig összesen 63 képviselő élt.

2023-ban a 199-ből összesen 93 képviselőnek béreltek lakást a magyar adófizetők. A Népszava által vizsgált ingatlanok mind Budapesten találhatóak. A legnagyobb értékben, a KDNP-s Szászfalvi László bérel egy 85 négyzetméteres lakást, amelyért havi 511 ezer forintot fizet az államkassza. Ez 2023-ban kicsivel több mint 6 millió forintot jelentett. A második helyen 8-as holtverseny alakult ki. Ők havi 460 740 forintért béreltek lakást.

Hírdetés

Az összegek, amiért a képviselők ingatlanokat bérelnek bőven meghaladják az átlagos lakásbérleti díjakat. Az Ingatlan.com adatai szerint a fővárosi kiadó lakások átlagára havonta 270 ezer forint körül alakul.

A portál összegzése szerint ez kerületenként persze eltérhet, a legdrágább a Parlamentnek helyet adó V. kerület, ahol az átlag havi 380 ezer forint volt, míg a II. kerületben 373, az elsőben pedig 350 ezer forintot kértek egy hónapnyi lakhatásért.

(Címlapkép: Országgyűlés – Béli Balázs/Alfahír)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »