Sokba kerülhet Orbán újabb levele

Sokba kerülhet Orbán újabb levele

Mintegy 170-180 millió forintba kerülhet azoknak a miniszterelnöki leveleknek a legyártása és kiküldése, amelyeket vélhetően az Erzsébet-utalványokkal együtt kapnak majd meg a nyugdíjasok – derült ki lapunk számításaiból. Több sajtóhír szólt arról a napokban, hogy a beígért tízezer forintos Erzsébet-utalvány mellé egy Orbán Viktor miniszterelnök által írt levelet is kap majd a 2,8 millió nyugdíjas, vélhetően épp ezért – és nem spórolásból – akarta a kormány eredetileg azt, hogy a kormányhivatalnokok vigyék ki karácsony előtt a juttatást. Ám ez a terv azóta meghiúsult, és kiderült, az utalványok kézbesítője a Magyar Posta lesz.

Azt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, hogy lesz az utalvány mellé miniszterelnöki levél; ezzel kapcsolatos kérdéseinket kedden elküldtük a Miniszterelnökségnek és a Miniszterelnöki Kabinetirodának is, de válasz lapzártánkig nem érkezett. A Magyar Posta viszont a 24.hu-nak annyit megerősített, ők viszik ki az utalványokat legkésőbb az év végéig. A HVG.hu ugyanakkor azt írta, a levél szövegét már ma véglegesíthetik, és még a héten nyomdába is küldi a Rogán Antal vezette tárca. Mint írták, a névre szóló levélben Orbán Viktor emlékezteti majd a címzetteket arra, hogy a kormány fontosnak tartja és tiszteli a nyugdíjasokat, illetve hogy igazságossági, becsületbeli kérdésnek tartja, hogy a költségvetés idén keletkező többletéből az adócsökkentéssel érintett aktív rétegek és a családok után a nyugdíjasok is részesüljenek.

Költséges előzmények

A számításhoz a legutóbbi, október 2-i népszavazás kampányában kiküldött leveleket vettük alapul. Akkor a 8,1 millió nemzeti konzultációs miniszterelnöki levél legyártása 26,6 millió forintba került, ami most, 2,8 millió nyugdíjassal számolva ennek mintegy a harmada, csaknem kilencmillió forint lesz, ha a terv megvalósul. A kampányban a boríték költsége darabonként 4,3 forint volt, így most ez a tétel 12 millió forint lenne. A küldemények kézbesítési díja darabonként 53 forintot tett ki az októberi referendum előtt, ez a mostani létszámra vetítve 148 millió lehet, és még a küldemény „hajtogatási költsége” is elvinne ötmilliót. Ez több mint 170 millió forintra jön ki. Hasonló számok jelentek meg egyébként a korábban, 2010 végén, illetve 2011-ben a nyugdíjasoknak küldött konzultációs, illetve tájékoztató levelek esetében is. A 2010-es konzultációban például a nyugdíjasháztartásokba küldtek levelet, méghozzá válaszborítékkal együtt. A Miniszterelnökség annak idején azt közölte, hogy a leveleket – 2,9 milliót – „az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság készítette el és postázta ki összesen 222 millió 273 ezer forintért”.

Lapunk kedden arra is rákérdezett, hogy mikor kezdik el a miniszterelnöki levelek kézbesítését, ki fizeti a költségeket, illetve benne van-e ez a tétel abban a 42 milliárd forintban, amelyről Lázár János tett említést még a tízezer forintos Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban, de válasz lapzártánkig ezekre sem érkezett.

Hírdetés

Kétmilliárd forintnyi extra

A karácsonyra időzített tízezres Erzsébet-utalványokkal egyébként nemcsak a nyugdíjasok járnak jól, hanem az utalványt forgalmazó cég is. A Magyar Nemzet számításai szerint ugyanis az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. csaknem kétmilliárd forint extra bevételre tehet szert a kormány karácsonyi ajándékának köszönhetően. Azt egyelőre nem tudni, hogy mire költik a pénzt, lapunk erre vonatkozó kérdéseire ugyanis nem érkezett válasz.

A kétmilliárdos összeg alapvetően két tételből áll össze. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. az utalványok eladásakor kétszázalékos szolgáltatási díjat számol fel, azaz amikor az állam megveszi a 2,8 millió nyugdíjasnak járó, összesen 28 milliárd forintba kerülő utalványokat, további 560 millió forint szolgáltatási díjat is fizetnie kell. Még nagyobb bevétele keletkezik azonban az utalványforgalmazónak, amikor az elfogadóhelyek visszaviszik a szelvényeket, hogy valódi pénzre váltsák őket. Ekkor ötszázalékos beváltási díjat könyvel el az utalványforgalmazó, ami összesen 1,4 milliárd forintot jelent.

Lázár is kézbesített volna?

Azzal a hat napot megérő kormányzati tervvel kapcsolatban, hogy ne a postára, hanem a kormányhivatalnokokra bízzák az Erzsébet-utalványok kivitelét, Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár az ATV.hu-nak azt mondta: ahogy ő, úgy Lázár János miniszter is akár személyesen is bekapcsolódott volna az utalványok kivitelébe.

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy ne utalványt, hanem tízezer forintnyi készpénzt kapjanak a nyugdíjasok.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »