Sokan jobban járhatnak az ismételt nyugdíj-megállapítással

Sokan jobban járhatnak az ismételt nyugdíj-megállapítással

A nyugdíj összegének meghatározásához alkalmazott 2023-as valorizációs szorzószámokkal sokaknak adhat kedvező eredményt az ismételt nyugdíjmegállapítás.

2023-ban az 1958-ban születettek érik el nyugdíjkorhatárukat a 65. születésnapjukon. Ha ez a személy korhatár előtti ellátásban részesül, és dolgozott az ellátása mellett, a következő lehetőség állhat rendelkezésére – írja az ado.hu.

A portál emlékeztet rá, hogy a korhatár előtti ellátások folyósítása mellett meghatározott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni. Ez a jövedelemhatár évente a minimálbér tizennyolcszoros összege, 2023-ban 4 176 000 forint.

Ezzel szolgálati időt szerez a járulék fizetése alapján. Mivel a korhatár előtti ellátás nem nyugdíj, az ellátásban részesülő nem nyugdíjas, így szerezhet további szolgálati időt, szemben az öregségi nyugdíjban részesülő munkavállalókkal.

Ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerez az ellátásban részesülő, akkor öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől (amikortól korhatár előtti ellátását már öregségi nyugdíjként kapja), kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását, ráadásul már határidő nélkül.

Hírdetés

Az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása a nyugdíjkorhatár betöltését követően ma már határidő nélkül kérhető. Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ezt utalják majd.

A nyugdíj összegének meghatározásához alkalmazott 2023-as valorizációs szorzószámokkal sokaknak adhat kedvező eredményt az ismételt nyugdíjmegállapítás.

A korhatár előtti ellátásban részesülő személy halála esetén a hozzátartozói nyugellátások megállapítása során is alkalmazni kell a fentieket azzal, hogy ahol fenti rendelkezések öregségi nyugdíj korhatár betöltését említik, azon az elhunyt jogszerző halálát kell érteni.

Az ismételt megállapítás lehetőségét tartalmazó szabályok vonatkoznak a szolgálati járandóságban részesülőkre is.

Nyitókép: bernardbodo/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »