Sokan jelentkeztek a Momentumnál

Sokan jelentkeztek a Momentumnál

Sok párt, például az MSZP vagy az új pólus néven emlegetett kezdeményezés egyes pártjai (például az Együtt vagy a Párbeszéd) is felvették már a kapcsolatot a Momentum Mozgalommal, de ez a Momentum részéről nem egyeztetés volt valamiféle választási együttműködésről, ahogy az LMP-vel sincs ilyen. Egyszerűen a „nyitottság és az alázat” jegyében minden politikai szereplő megkeresését elfogadják – mondta lapunknak Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke azután, hogy az utóbbi hetekben többször felvetődött a sajtóban az együttműködés lehetősége az LMP és a Momentum Mozgalom között. Előbbi ugyanis elutasítja a jelenlegi parlamenti pártokkal az összefogást, míg utóbbi az elmúlt 27 év politikájával és annak fő alakítóival nem működne együtt, a kapcsolat tehát kézenfekvő lenne. (A Válasz.hu értesülése szerint egyébként Botka László stábja lefoglalta az ujpolus.hu doménnevet.)

– A Momentum közössége határozott abban, hogy ne más pártokkal és választástechnikai kérdésekkel foglalkozzon, hanem a nemzet jövőjével, a programalkotással. Ezért mi nem is kerestünk meg más pártokat, az időnket a helyi közösségek beindítására fordítjuk – fogalmazott Fekete-Győr. A Magyar Nemzetnek más források is megerősítették, hogy hivatalos egyeztetések nem zajlottak a Medián kutatásának nyilvánosságra kerülése után, csak személyes beszélgetések egyes vezetők között, de ezeknek sincs közük a kutatáshoz, és nem jutottak semmilyen konkrétumra. A Medián másfél héttel ezelőtti felmérése azt mutatta, a választók mintegy 16 százaléka elgondolkozna az LMP és a Momentum összefogásából álló „új pólus” támogatásán.

http://mno.hu/

Hírdetés

Egyelőre azonban ennek nem sok alapja van. A Magyar Nemzet megkeresésére Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja emlékeztetett: a párt kongresszusi határozata kizárja az együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal, a nem parlamenti pártokkal pedig csak azután tudnak erről dönteni, hogy azok tisztázták a programjukat, és így tudható, hogy mit gondolnak a világról. A programalkotás viszont a Momentumnál még tart; azt október 15-én hozzák majd „teljes valójában” nyilvánosságra.

A balliberális Republikon kedden megjelent felmérése azt mutatja, hogy – pusztán a számok alapján – lenne értelme az összefogásnak, hiszen Budapesten többen vannak a baloldali és liberális szavazók, mint a kormánypártiak, de a széttöredezettség miatt meg sem közelítik a Fideszt. Ez a felmérés a fővárosi biztos szavazó pártválasztók körében a Momentumot 9, az LMP-t pedig 6 százalékra hozta ki. Ma egyébként Bodajkon kezdődik a Momentum közéleti fesztiválja, amelyen bár közvetlen pártpolitikával nem akarnak foglalkozni, de a Tiszta lappal címet viselő első nap arról szól majd, hogy a rendszerváltás óta eltelt 27 évben a politikai elit mit rontott el. Az Európához tartozunk lesz a pénteki, a Jövőbe nézünk pedig a szombati nap témája. Kérdés, hogy utóbbin az LMP és más pártok előkerülnek-e.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »