Sokan járnának jól az egy számjegyű adóval

Sokan járnának jól az egy számjegyű adóval

Nyernének az egy számjegyű személyi jövedelemadóval (szja) a legálisan munkát vállaló emberek, a vállalkozások és a megtakarítást felhalmozók. Szakmai számítás szerint ha a kormányzat úgy dönt, hogy az szja jelenleg 15 százalékos kulcsát kilenc százalékra mérsékli, az átlagjövedelmet keresőknek — az adóváltoztatás miatt — havonta több mint húszezer forinttal növekedne a nettó fizetésük.

A személyi jövedelemadó csökkentése a munkavállalóknak, a munkaadóknak és a különféle megtakarításokkal rendelkező személyeknek is kedvező volna. Kis túlzással úgy is lehet fogalmazni, hogy az szja mérséklésével mindenki jó jár – mondta lapunknak Honyek Péter, a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának igazgatója. A személyi jövedelemadózás szakértője a munkavállalók helyzetének elemzésével kezdte.

– Ha a törvényhozás a mostani 15 százalékról kilenc százalékra mérsékeli az adót, akkor a 150 ezer forintos bruttó bért keresők havi 9000 forinttal vihetnének haza többet, ennyivel emelkedne azonnal a nettójuk. 250 ezres bruttónál 15 ezer forint lenne a havonta jelentkező plusz, bruttó 350 ezernél – vagyis nagyjából a mai átlagbérnél – pedig 21 ezer forint. Félmilliós juttatásnál havonta 30 ezer forint maradna többletként a munkavállaló zsebében – számolt Honyek Péter.

Hírdetés

A szakértő áttért a munkaadók helyzetére is. – A vállalkozásoknak ma 179 forintba kerül, hogy száz forintot adjanak nettóban a dolgozójuknak. Ha kilencszázalékos lenne az szja kulcsa, akkor a munkaadók költsége 164 forintra csökkenne – magyarázta az igazgató, majd hozzátette: ez ugyan nem hatalmas változás, de nem is elhanyagolható.

A több pénzből több vásárlásra futja Fotó: Éberling András

– Emellett azok is jó helyzetbe kerülnének, akik különféle megtakarításuk, tőzsdei vagy más befektetésük nyomán kamatra, osztalékra, árfolyamnyereségre számíthatnak. Minden bizonnyal az ilyen jövedelmeknél is csökkenne a szja, vagyis több maradna az ő zsebükben is – zárta elemzését Honyek Péter.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »