Sokan használják, kiderült, hogy hatásos a rák ellen

A tüdőrák egyes sejtjei ellen is hatásosak a koleszterincsökkentők – mutatták be bécsi kutatók laboreredményeiket a Madridban zajló Európai Rákkongresszuson (ESMO). Az egyik előadáson az is elhangzott, hogy lehetséges a kemoterápia a várandósság alatt.

Az eredmények arra utalnak, hogy a koleszterincsökkentők, vagyis a sztatinok erős reakciót váltanak ki a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) egyes sejtjeiből, úgynevezett KRAS-mutációiból: megakadályozzák a növekedésüket vagy programozott sejthalált idéznek elő.

Hozzátették: a sztatinokkal kombinált kezelés egy másik tüdőrákgyógyszer, az Erlotinib hatékonyságát is növeli. Ezzel a szerrel a tüdőráknak ugyanezt a változatát gyógyítják.

A Bécsi Egyetemen folyó kutatás vezetője, Christoph Minichsdorfer szerint a felfedezés jelentős áttörést hozhat a tüdőrák gyógyításában, bár egyelőre pácienseken még nem vizsgálták az új kezelést. A laboratóriumban bizonyított hatásossága nem jelenti azt, hogy emberek gyógyítása is lehetséges vele.

Az osztrák kutatók három sztatin (a fluvastatin, a pitavastatin és a simvastatin) hatását vizsgálták hat különböző NSCLC-sejttenyészetre egyenként, és az Erlotonib gyógyszerrel együtt is. Az adagolástól függően az alkalmazott szerek mind a hat sejtfajtánál a növekedés gátlásához vezettek, különösen, ha az említett KRAS-mutációt tartalmazták a sejtek. A programozott sejthalál kiváltásának jelei is mutatkoztak.

Hírdetés

Kemoterápia a várandósság alatt

Lehetséges a kemo- és a sugárterápia a várandósság alatt, legalábbis a második harmadtól kezdve – derült ki a Madridban folyó Európai Rákkongresszuson (ESMO) elhangzott egyik előadásból.

Olyan gyerekek fejlődését vizsgálta meg a Leuveni Egyetem Frederic Amant vezette kutatócsoportja, akiknek édesanyját a szülés előtt rák miatt kemoterápiával kezelték. A 38 gyerek adatait összehasonlították 38 olyanéval, akiket az anyaméhben nem ért ilyen hatás. Mentális fejlődésüket és szívműködésüket vizsgálták meg, az összehasonlítást átlagosan kétéves korukban végezték – olvasható közleményük az ESMO portálján.

„Ha az első terhességi harmad után végezték a kemoterápiát, semmilyen problémát sem fedeztünk fel a babáknál. A kemoterápia kockázatai miatti félelem tehát nem lehet ok arra, hogy a meglévő várandósságot megszakítsák, a kezelést elodázzák vagy a szülés idejét előbbre hozzák” – mondta Amant.

A belga kutatócsoport másik tanulmánya hasonló eredménnyel járt: 16 gyereket és 10 felnőttet vizsgáltak meg, édesanyjuk a várandósság alatt sugárterápiát kapott. Kimutatták, hogy idegi, pszichológiai, viselkedési és általános egészségügyi eredményeik a normál tartományba esnek.

Egy gyerek mentális fejlődésében mutatkozott jelentős lemaradás, nála azonban más terhességi szövődmények is felléptek – olvasható a közleményben. A tudósok szerint sugárterápiát csak az optimális biztonsági intézkedések mellett lehet végezni, különösen óvatosnak kell lenni a harmadik terhességi harmadban. A lehetséges kockázatok elkerülése miatt ennek ellenére nagyon fontos, hogy rák elleni kezelés alatt álló nők ne essenek teherbe. A szeptember 26. és 30. között rendezett kongresszuson mintegy 18 ezer szakember vesz részt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »