Sokaknak nyújtott fantasztikus élményt a balatoni hullámfürdő

Sokaknak nyújtott fantasztikus élményt a balatoni hullámfürdő

Csodáltos Balaton…

Az azt megelőző napok szélcsendes, kánikulai – nem egy helyen 36-38 celsius fokos hőmérsékletű – időjárását követően augusztus első szombatján hazánk nyugati országrészébe, így a Balatonhoz is megérkezett az Országos Meteorológiai Szolgálat által előre jelzett hidegfront.
Ez azonban ezúttal nem a megszokott, zivatarokkal, felhőszakadással, vagy jégesővel tarkított változás volt, legalábbis a Balaton déli partján ennek egyetlen kisérőjelensége a viharossá fokozódó szél volt.
Ez a mintegy 70-80 kilométer per órásra fokozódó légmozgás, ami mellé szikrázó napsütés és 31-32 celsius fokos meleg társult, valóságos élményfürdővé változtatta a tavat a siófoki Aranyparton. (Figyelem! Szabadstrand.)
A part közelében kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek élvezték a rögtönzött hullámfürdő adta élményt. Gumicsónakkal, matraccal, vagy anélkül lovagolták meg a hullámokat a strandolók, fürdőzők, az embernek az volt az érzése, hogy ilyen élményt Magyarországon kizárólag a Balaton képes nyújtani.
A déli partszakasz legnépszerűbb strandján a felcsapó hullámokat természetesen kizárólag a part közvetlen közelében, a sekély vízben lehetett biztonságosan élvezni, a fürdőzők túlnyomó többsége így is tett, ezért aztán a szokatlan időjárási jelenség ezúttal hál’ Istennek nem követelt sérült, vagy halálos áldozatokat, mindenki próbált vigyázni magára és strandoló társaira.
A rendőrségi jelentés szerint a nap folyamán egyébként műszaki hibás vitorlás, illetve az erős szél miatt elsodródott SUP, szörfdeszka és csónakok utasai találták magukat olyan helyzetben a Balatonon, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. A járőregységek öt esetben tizenegy bajbajutottat segítettek ki a szorult helyzetből – olvasható a police.hu oldalon.
Vagyis a part közelében a hullámfürdőt élvezők közül senki nem került veszélyes helyzetbe.
Szerencsére vagy sem, ezt mindenki döntse el maga, a hét utolsó napjának délutánjára nemcsak mérséklődött a légmozgás, hanem gyakorlatilag teljesen leállt a szél, vagyis ismét a tükörsima, mintegy 23 fokos Balatont élvezhették a fürdőzők, a 28-29 fokos kellemes meleg levegő mellett.
Egyszóval a „magyar tenger” gyakorlatilag bármilyen időben különleges élményt nyújt a nyaralóközönség számára, de hogy a múlt szombatihoz hasonló hullámélményben legközelebb mikor lehet részünk, azt talán még az időjósok sem tudhatják.

Utóirat: A tópart sok más pozítívumának egyike, hogy a lángos ára sem közelíti meg az irigy, kattintásvadász portálok által rémhírként előre jelzett 1600 forintot, a népszerű, kultikus balatoni finomsághoz már 700 és 1000 forint közötti áron hozzájuthat bárki.

Hírdetés

Winkler J. J. Attila

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »