Sokak karácsonyi és szilveszteri terveit húzta át a járvány, de az ajándékozás a legtöbb családban nem marad el

Sokak karácsonyi és szilveszteri terveit húzta át a járvány, de az ajándékozás a legtöbb családban nem marad el

A romániai lakosság mintegy fele mondja azt, hogy a koronavírus-világjárvány áthúzta a karácsonyi és a szilveszteri terveiket, ám nem fognak lemondani a karácsonyi hagyományokról – derül ki egy, az IRES által készített közvélemény-kutatásból.
A megkérdezettek 85 százaléka idén is elkészíti a különleges karácsonyi menüsort, 84 százalék díszít karácsonyfát, 42 százalék elmegy templomba, 26 százalék pedig kész vendéget is fogadni. Sokan vannak ugyanakkor – 65 százalék – azok, akik csak azok körében ünnepelnek, akikkel egy háztartásban élnek.

25 százalék felelte azt, hogy rokonokat vagy barátokat fogad, 5 százalék pedig maga megy látogatóba. Többnyire 18 és 35 év közötti fiatalokról, és felsőfokú végzettséggel rendelkező személyekről van szó.

Egyedül tölti viszont a karácsonyt a lakosság 7 százaléka, a felmérés készítői szerint körükben felülreprezentált a 65 évesnél idősek aránya.

Érdekes ugyanakkor, hogy a közvélemény-kutatás eredményei szerint a többség (65 százalék) műfenyőt díszít,

és csak 24 százalékra azok aránya, akik vágott fenyőt választanak. 9 százalék eközben a saját udvarán levő fát „nevezi ki” karácsonyfának, 5 százalék pedig kaspós fenyőt vásárol.

Ami a menüt illeti, 49 százalékkal vezet a töltöttkáposzta.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »