Sokak által nem ismert szabálytalanság miatt ütöttek el egy 13 éves biciklist

Sokak által nem ismert szabálytalanság miatt ütöttek el egy 13 éves biciklist

A tapasztalatok alapján a kerékpárosok nem minden esetben ismerik a rájuk vonatkozó szabályokat.

A rendőrség közzétett egy videót, melyen az látszik, hogy egy fiatal kerékpáros áthajt egy forgalmas út zebráján. Miután elérte a járdaszigetet, a biciklis-és gyalogos közlekedésre egyaránt alkalmas átkelőn a gyalogosok oldalára ment. Amikor áthajtott az úton, elütötte egy arra közlekedő autó. A balesetet követően a 13 éves kerékpáros megsérült, az ismeretlen vezető megállt, de segítségnyújtás hagyta el a helyszínt.

A győri rendőrök a lakosság segítségét kérik: a körülmények tisztázása érdekében várják annak a jelentkezését, aki látta a biciklis balesetet:

A győri baleset jól példázza, hogy sok bicikliző kerékpárútként használja a gyalogjárdát, amivel a gyalogosokat és saját testi épségüket veszélyeztetik. A police.hu oldalán azt írja, a fenti baleset a főbb szabálytalanságok közé tartozik. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen való áthaladáskor a biciklivel közlekedők sokszor nem szállnak le a járműről, és a gyalogosok között szlalomozva kerékpároznak át a zebrán.

Hírdetés

A zebrán csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs.

A rendőrség felhívta a figyelmet: a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kerékpárról le kell szállni, és csak a biciklit tolva szabad az úttesten áthaladni. Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.

Ennél az esetnél ráadásul a kerékpárosok számára egy elsőbbségadásra figyelmeztető táblát is kitettek. Az autóst viszont felelősségre vonhatják, mert nem nyújtott segítséget az elütöttö tinédzsernek.

Nyitókép: Pixabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »