Sok magyar netező kiborult egy kibertámadás miatt

Sok magyar netező kiborult egy kibertámadás miatt

Tudta? December 28-án a Dürer Kertben lép fel a Supernem. Ha nem, jó sokan tuti egy életre megjegyzik, s a Facebook-esemény falát dühös katicaként ellepő kommentek alapján meg is utálják mind a zenekart, mind magát a szórakozóhelyet.

Egy túlterheléses kibertámadás miatt ugyanis úgy néz ki, jó pár Facebook-esemény teljesen „megkergült”, és eléggé felhúzott igen sok embert. Olyanokat is, sőt főleg olyan felhasználókat, akik egyébként sem akartak résztvenni, de nem is érdeklődtek a koncert iránt. A legbosszantóbb, hogy olyanokat is beszippantottak a két másodpercenkénti emlékeztetők, akiket meg sem hívtak a rendezvényekre.

A gyűlölet-cunami természetesen egy pillanat alatt elszabadult, s valóban idegesítőek az órákon át folyamatosan, percenként akár több érkező emlékeztető, ám ez nem az esemény gazdáinak trollkodása.

Hírdetés

Információk szerint a közösségi oldalakat érték (s nyilván folymatosan érik) túlterheléses támadások, így az elmúlt órákban a Facebook mellett hasonló, betörési kísérletekkel bombázták a Twittert, a Reddit blogbirodalmat és a Spotify zenelejátszó alkalmazást is. Illetve pontosabban azt az informatikai céget, a Dyn-t támadják, amelyik ezeknek nyújt szerverszolgáltatásokat, biztost adatforgalmat. Egyes republikánusokhoz közeli spekulciók, így a Breibart hírportál szerint a szervereket most azután kezdték támadni, hogy a WikiLeaks közölte, újabb e-maileket szivárogtat a birtokukban lévő Clinton-levelezésből.

Mielőtt azonban teljesen elmerülnénk az összeesküvés-elméletekben, s a nyakunkon lévő amerikai elnökválasztás áldozataként siratnánk a Supernemet, a túlterheléseket figyelő honlap, a Downdetector.com is komoly aktivitást mutat többek között Európában. Ezek alapján a mostani kiberakciók eredményezte netes-bénulás epicentruma Észak-Olaszország és Svájc déli részén található.

Amúgy, nem csak a Supernem okozott fejfájást, akadtak politikai fodrok is, hasonlóképpen járt például a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) egyik Facebook-eseménye is. Igaz, a Dürer egy másik eseménnyel is megfejelte ezt, a Tribal Chritmas Market ugyanis ugyancsak órákig üzengetett percenként.

Mielőtt azonban megbolondul az ember, lehet jó pár dolgot tenni az ellen, hogy mindez ne legyen annyira bosszantó. Volt, akinek úgy sikerült, hogy az adott oldal követését leállította, azaz visszavonta lájkját. Az MKKP pedig úgy oldotta fel a bajt, hogy megszüntette az eseményt, s abbamaradtak az emlékeztetők is. De aki meg nem akar fejfájást, estére ki lehet kapcsolni a mobilnetet is, és akkor szép csendbe, felvillanó jelzések nélkül aludhat az ember.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »