Sok magyar férfi hagyta el Kárpátalját

Sok magyar férfi hagyta el Kárpátalját

Ukrajna elrendelte a tartalékosok mozgósítását, miután a miniszterelnök hadüzenetnek minősítette az orosz katonai készülődést. A haditengerészet új főparancsnoka átállt az oroszokhoz. Egy napja vette át kinevezését, azonnal a Krím félszigetre utazott, ahol közleményben bejelentette, hogy az orosz autonóm köztársaságnak fogadott hűséget. Az ukrán védelmi minisztérium árulásért eljárást kezdeményez ellene.

Az új kijevi vezetés a megyei kormányzók kinevezésével igyekszik megszilárdítani hatalmát. Kérdés azonban, hogy az orosz többségű keleti megyékben átvehetik-e az irányítást az új közigazgatási vezetők. Ukrajnát az angolszász hatalmaknak kell megvédeniük támadás esetén egy nemzetközi szerződés szerint. A NATO főtitkára szerint Oroszország egész Európa békéjét fenyegeti.

Hírdetés

Orosz katonák zárnak körül egy ukrán laktanyát a Krím félszigeten. Fegyveres harc sehol sincs, de az ukrán hadseregből több ezer orosz katona állt át a krími lázadókhoz, akiket állítólag már most 5-6 ezer orosz tengerészgyalogos segít.

A Krími Autonóm Köztársaságban az elmúlt négy napban helyreállt a rend. A hatóságoknak már nem kell az ukrán fenyegetéstől tartani. „Az elmúlt három hónapban láttunk eleget abból, hogy milyen szélsőséges az ukrán ellenzék” – mondta a krími parlament elnöke.

Az ukrán tengeri flottát és a szárazföldi alakulatokat kimenekítették az orosz többségű megyékből, az ukrán részeken pedig megkezdődött a mozgósítás. A tartalékosokat és a leszerelt tiszteket behívták, a védelmi minisztérium pedig elkezdte a taktikai parancsnokság kialakítását.

„Kiadjuk a vörös riasztást. Az oroszok háborút hirdettek Ukrajna ellen. Vlagyimir Putyinnak vissza kell hívnia a csapatait és tárgyalást kell kezdeni, enélkül biztos a háború. Elrendeltük a hadsereg mozgósítását és harckészültséget hirdettünk, de szükségünk van a nemzetközi segítségre is” – mondta az ukrán kormányfő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »