Sok gyerek nem szeretné, ha szüleik jövő évtől megkapnák az ún. szülői bónuszt

Sok gyerek nem szeretné, ha szüleik jövő évtől megkapnák az ún. szülői bónuszt

Egyes dolgozó gyerekek nem szeretnék, ha szüleik jövő évtől megkapnák az ún. szülői bónuszt. A Szociális Biztosító fiókjaiba naponta rengeteg telefonhívás érkezik azzal kapcsolatban, miként lehet elintézni azt, hogy a szülő ne részesüljön a juttatásban. Az emberek attól tartanak, hogy emiatt a későbbiekben alacsonyabb nyugdíjat fognak kapni vagy családjuk megtudja, mennyit keresnek.

Azok a nyugdíjasok, akiknek gyermekeik alkalmazva vannak, jövőre automatikusan megkapják a szülői bónuszt. Ha gyermekeik nem akarnak a járulékuk 1,5 százalékával hozzájárulni a szülői bónuszhoz, akkor azt a Szociális Biztosítónál kell kérniük, mely naponta elégedetlen emberek tömkelegének kérdéseire válaszol.

Az egyik félelem, ami miatt a gyerekek nem akarnak hozzájárulni a szülői bónuszhoz, hogy magasabb járulékot kell majd fizetniük, illetve a szülői bónuszhoz való hozzájárulás befolyással lesz a jövőbeni nyugdíjuk összegére. Martin Kontúr, az Szociális Biztosító szóvivője szerint ez nem igaz.

„Van egy nagy csoport, amelyik egyáltalán nem értette meg, hogy a kiadásai nem fognak növekedni. Ők lényegében minden ellen lázadnak, amit az állam kitalál”

– mondja Silvia Langermann pszichológus.

A Szociális Biztosító közzétette a szülői nyugdíjjal kapcsolatos nyomtatványt

Hírdetés

Milan Krajniak munkaügyi miniszter szintén kihangsúlyozta, hogy a szülői bónusz nem befolyásolja sem a jelenlegi, sem a jövőbeni jövedelmet.

A pszichológus szerint az emberek azért is utasítják el a szülői bónuszt, mert sokan már most is hozzájárulnak egy bizonyos összeggel a szüleik jövedelméhez. Emellett a magánéletüket is védeni akarják.

 „A gyerekek nem mindig akarják, hogy a szüleik megtudják, mennyit keresnek. Olyan ez, mint a titoktartás”

– tette hozzá.

Például a pótszülők, akikre a bíróság korábban a gyermek felügyeleti jogát bízta, szintén megkaphatják a szülői bónuszt. Az erről szóló nyilatkozatot a bírósági határozattal együtt február végéig kell eljuttatni a Szociális Biztosítóhoz. Ellenkező esetben a vér szerinti szülők kapják a bónuszt.

spravy.rtvs.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »