Sojgu: a lengyelek és portugálok által szállított összes Leopard 2 megsemmisült

Sojgu: a lengyelek és portugálok által szállított összes Leopard 2 megsemmisült

2023. 07. 03.

Az orosz erők által megsemmisített ukrán Leopard 2 harckocsik száma a teljes lengyel és portugál szállítmánnyal egyenlő – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Sojgu hétfőn közölte, hogy Ukrajna 16 Leopard harckocsit veszített el, ami – tette hozzá – “gyakorlatilag a Lengyelország és Portugália által szállított ilyen típusú harckocsik 100 százalékát teszi ki”.Varsó korábban 14 Leopard 2A4-es harckocsit ígért Ukrajnának, az első szállításokról márciusban számoltak be. Portugália ugyanebben a hónapban Németországon keresztül három Leopard 2A6-os harckocsit küldött.

Június 22-én egy hasonló jelentésben magas rangú orosz tisztviselők közölték, hogy Ukrajna 13 Leopard harckocsit vesztett el.

A harckocsikat június 4. óta a frontvonal déli részén vonták ki, 15 repülőgéppel, három katonai helikopterrel és több mint 900 páncélozott járművel együtt – közölte Sojgu egy miniszteri találkozón.

Ezt a dátumot Oroszország a kijevi ellentámadás kezdetének tekinti, amelyben a nyugati harckocsiktól várták az ukrán csapatok előnyét.

Az orosz miniszter szerint “összességében az ellenség semmilyen irányban nem érte el a céljait”, ami az orosz katonák profizmusát és “a sokat dicsért nyugati fegyverekkel szemben támasztott, nyilvánvalóan túlzó elvárásokat” bizonyítja.

Hírdetés

Azt állította továbbá, hogy Ukrajna külföldi támogatói nyomást gyakorolnak Kijevre, hogy folytassa az orosz állások elleni támadásokat annak ellenére, hogy eddig mintegy 2500 nehézfegyverzetet veszítettek.

A Wall Street Journal a múlt héten arról számolt be, hogy miután nem sikerült áttörniük az orosz védelmi vonalakat, az ukrán erők távol tartják a nyugati fegyvereket a frontvonaltól, és beszüntették a nagyobb támadásokat.

A cikk részletesen beszámolt egy ukrán harckocsizó legénység tapasztalatairól, akiket Németországban képeztek ki Leopard 2 harckocsik kezelésére. Azt mondták, hogy “sokkolta őket” az orosz előkészületek mértéke az ellentámadásra.

Német védelmi miniszter: Kijev a közeljövőben több tucat Leopard harckocsit kap

Kijev a közeljövőben több tucat Leopard harckocsit kap – mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter a Rzeczpospolita című lapnak.
“Az elkövetkező hetekben Ukrajna több tucat Leopard 1A5 harckocsit fog kapni, amelyeket Németország és Dánia biztosít” – mondta Pistorius.

A miniszter pontosította, hogy az új, 2,7 milliárd eurós katonai segélycsomag további IRIS-T SLM légvédelmi rendszereket is tartalmaz.

Szergej Sojgu védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy az orosz fegyveres erők az egy hónapja tartó ukrajnai offenzíva során Donbasszban és a Zaporizzsjai területen 920 ellenséges páncélozott járművet, köztük 16 Leopard harckocsit, valamint 15 repülőgépet és három helikoptert semmisítettek meg.

Orosz Hírek

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »