"Soha többé 1918!"

"Soha többé 1918!"

Ilyen feliratú plakátok láttak napvilágot – no nem az úgynevezett Magyar Házon (és máshol sem a Délvidéken): a montenegrói Cetinje városának több forgalmas pontján jelentek meg.

Az említett felirat alatt olvasható a magyarázat: “Száz év telt el a fehér terror óta”. A plakát szerzője a “fehéreken” azokat az erőket érti, amelyek 1918-ban Szerbia és Montenegró egybeolvadását erőltették.

Továbbá az “Igazságot, becsületet, szabadságot Montenegrónak!” szlogen is szerepel a plakátokon.

Hírdetés

Alatta pedig apróbb betűkkel ez a szöveg áll:

A montenegrói nép elleni megtorlás és retorzió légkörében, amelyet Szerbia, annak hadserege, rendőrsége, valamint az árulóink hoztak létre, azért, mert aktív ellenállást tanúsítottunk hazánk mint az egyik legrégebbi balkáni állam bekebelezése ellen, 1918 decembere és 1929 augusztusa között a pokol és a halál örvényében néhány ezer ember tűnt el. Több mint 3 200 embert öltek meg, sokukat állati módon. Több mint 5 800 montenegrói családi házat és egyéb épületet raboltak ki és gyújtottak fel.

Szinte minden településen, ahol végigvonultak a szerb büntetőegységek, lányokat és nőket erőszakoltak meg, akik közül sokan öngyilkosságot követtek el. Egész Montenegrót úgy meggyalázták, mint a történetében soha senki.

A szerb nacionalista sajtó elítélte a cetinjei plakátokat.

(Délhír.info – rs.sputniknews.com nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »