Soha nem látott tengeri sárkányokra bukkantak

Soha nem látott tengeri sárkányokra bukkantak

Eddig csak elpusztult példányok alapján tudták azonosítani azt a halfajt, amelynek most élő képviselőit kapták lencsevégre a kutatók. A rubin tengeri sárkányt (Phyllopteryx dewysea) beválasztották az előző évben felfedezett tíz legkülönlegesebb új faj közé.

A rubinvörös, nagy tengeri csikóra emlékeztető állatokat Nyugat-Ausztrália partjainál, a Recherche-szigetcsoport tengeri algái között, ötven méteres mélységben fedezték fel amerikai kutatók. A 25 centiméteres állatokat a heves hullámverés közepette éppen táplálkozás közben sikerült lefilmezni. Gregg Rouse, a La Jolla-i Scripps Oceanográfiai Intézet kutatója és munkatársai a Marine Biodiversity Records című szaklapban mutatták be a felvételeket. A halfajt 2015-ben azonosították, de csak elpusztult példányok alapján.

Hírdetés

A rubin tengeri sárkányt 2016-ban a New York-i Környezetvédelmi és Erdészeti Állami Egyetem beválasztotta az előző évben felfedezett tíz legérdekesebb, legkülönlegesebb új faj közé. A listával az állat- és növényvilág gazdagságára és a kihalás sok fajt fenyegető veszélyére kívánják felhívni a figyelmet. 18 ezer faj közül választották ki a legkülönlegesebbeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »