Soha nem látott özön a határon, Ausztriával „kitört a háború”

Soha nem látott özön a határon, Ausztriával „kitört a háború”

A héten több alkalommal is kitörtek a menekültek a röszkei gyűjtőpontról, és Szeged felé indultak. Az Európai Bizottság elnöke bejelentette: 160 ezer menekültet osztana szét az Európai Unió tagállamai között. Ezzel szemben Lázár János kiemelte: az elsődleges cél a határ védelme, a kvótarendszer viszont nem ezt szolgálja. Hende Csaba bejelentette lemondását, és a posztot ezentúl Simicskó István tölti be. Összegyűjtöttük az elmúlt hét legfontosabb eseményeit.

Hétfő délelőtt kétszer is megpróbáltak kitörni a menekültek Röszkénél, de a rendőrök útjukat állták. Később mintegy százötven-kétszáz migráns jutott ki a gyűjtőpontról. Egy részük elindult Budapest felé az M5-ös autópályán, így a rendőrség leterelte az autóforgalmat a pályáról. Késő este a készenléti rendőrség próbálta jobb belátásra bírni a főváros felé tartókat, de csak néhányan fordultak vissza.

Kedden kora délután migránsok egy csoportja ismételten elhagyta a Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontot. Őket később körülbelül száz rendőr tartóztatta föl Szeged-Kecskésnél egy vasúti átjáróban, a menekültek mintegy tíz kilométert gyalogoltak a sínek mentén.

Ugyancsak kedden belerúgott egy menekültbe, egy másikat pedig elgáncsolt egy kamerázó nő – az N1 televízió egykori munkatársa – Röszkénél. Az ügyészség garázdaság vétségének alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A volt operatőr portálunkon keresztül kért elnézést mindenkitől.

Menekülthelyzet Röszkénél 1/11 http://mno.hu/galeriak/2728359 További galériák Böde a derbi végén döntött 2015-09-12 23:16:12 Visszatért a Földre társaival Gyennagyij Padalka 2015-09-12 14:24:12 Menekültek Hegyeshalmon, az egykori határátkelőnél 2015-09-11 19:41:08 Kaotikus állapotok hegyeshalomnál 2015-09-11 18:21:11 Hegyeshalmi migránshelyzet 2015-09-11 15:37:52 Route4U – Gurulj szabadon 2015-09-10 16:04:05 Folyamatosan érkeznek Röszkére a migránsok 2015-09-09 17:01:39 Áttörték a rendőrök sorfalát a migárnsok 2015-09-09 11:55:28 Röszkei menekülthelyzet 2015-09-08 16:30:54 Migránshelyzet Görögországban 2015-09-08 13:30:44

Szerdán Röszkén a migránsok ötvenfős csoportja törte át a rendőrsorfalat, később pedig egy nagyobb tömeg, csaknem az egész tábor követte őket Szeged felé. A menekültek egy része csütörtökön értesült a határzár szeptember 15. utáni szigorításáról, pénteken pedig gyakorlatilag leállt a forgalom Miklóshalma és Bécs között az A4-es autópályán a sztrádán haladó migránsok miatt, a helyzet később rendeződött. A Körmenden kialakított ideiglenes befogadóállomásra megérkeztek az első lakók. Szombaton elkezdődött a Horgos és Szeged közti vasúti vonal határon létesített kapujának építése, a migránsok ugyanakkor soha nem látott számban lépték át a zöldhatárt dél felől. Hegyeshalomnál hajnalban megnyitották a határt az osztrák hatóságok.

Lázár: A cél a határ védelme

Csak remélni tudja a kormány, hogy a határzár időre elkészül, és azt is, hogy ettől a migránsok másfele mennek majd – mondta a szokásos csütörtöki kormányinfón Lázár János. A miniszter beszélt arról a kiemelt sajtófigyelemről, amelyet Magyarország az elmúlt napokban kapott. Közölte, hogy a félrevezető híreket, tudósításokat nem tudják olyan mértékben cáfolni, mint szeretnék, mert az érdemi munkával foglalkoznak. A kvótarendszerrel kapcsolatban kijelentette: az ésszerű vitától nem zárkózik el a kormány, de elsődleges célja a határ megvédése, a rendszer viszont nem ezt szolgálja.

Az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Werner Faymann osztrák kancellár szavaira, amelyek szombaton jelentek meg a Der Spiegel című német hírmagazinban. A Kvóta nélkül nem megy címmel közölt interjúban Werner Faymann élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt. Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta: a kancellár hetek óta „hazugságkampányt” folytat Magyarországgal szemben, és az állításai minden alapot nélkülöznek, hiszen az ország minden uniós jogszabályt betart és egy hatékony közös európai megoldást keres a bevándorlási válságra. A tárcavezető kijelentette: Werner Faymann „ámokfutása” mostanra minden tűréshatáron túlmegy; ez voltaképpen a saját alkalmatlanságának a leplezése. „Ezt mi a leghatározottabban visszautasítjuk és kikérjük magunknak” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Távozott Hende

Hírdetés

Korábban Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondott tisztségéről. Döntését Orbán Viktor kormányfő elfogadta és Simicskó István eddigi sportért felelős államtitkárt kérte fel a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására. A sportállamtitkári posztot Szabó Tünde jogász, a Magyar Úszó Szövetség alelnöke vette át.

A honvédelmi bizottság elnökének, Kósa Lajosnak a tájékoztatásából az derült ki, hogy a határzár építésének csúszása miatt kellett távoznia Hende Csabának.

Juncker elárulta, hány menekültet osztana szét

Az Európai Bizottság elnöke 160 ezer menekültet osztana el kötelezően az Európai Unió tagállamai között. Jean-Claude Juncker évértékelő beszédében emlékeztetett arra, hogy Európa valamennyi népe volt már menekült történelme során. Felidézte a középkori vallásüldözéseket, a holokausztot, az 1956-os forradalmat, a közelmúltból pedig a délszláv háborúkat. Ugyanakkor az elöregedő és fogyatkozó Európának gazdaságilag is szüksége van a menekültekre – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy Európában a teljes foglalkoztatottság a cél, és ez meg is valósítható.

Juncker megmondta, mennyi menekültet osztana szét facebook twitter link http://mno.hu/videok/134471

Gyanús pénzköltések: felelősségre vonnák Farkas Flóriánt

Több száz millió forint elköltött uniós pénz, személyzet nélküli, nem működő, üres irodák, a források követhetetlen felhasználása, feljelentések és nyomozások. Ezek maradtak csupán az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajlott Híd a munka világába programból – írta meg lapunk. Habár a roma szervezet által létrehozott, Farkas Flórián vezette foglalkoztatási szövetkezet munkaerő-szervező irodáinak hátrányos helyzetű, elsősorban roma családokat kellene munkához segíteniük, valójában semmi nem történik. A gyanús pénzköltések ügyében a kormánypártok nem szólaltak meg, ám az ellenzéki pártok Farkas Flórián elszámoltatását sürgetik.

Orosz „szakértők” tartózkodnak Szíriában

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön megerősítette az általa vezetett tárca szerdai közleményét, miszerint Szíriában „évek óta” orosz katonák tartózkodnak azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az odaérkező orosz katonai eszközök használatának elsajátításában. „Ott-tartózkodásuk a szíriai hadseregnek küldött fegyverekkel van összefüggésben” – tette hozzá. John Kerry amerikai külügyminiszter több ízben is aggályainak adott hangot azzal kapcsolatban, amelyek szerint Oroszország erősíti katonai jelenlétét Szíriában.

Maratoni érmek

Kövér Márton világbajnok lett, Csay Renáta ezüstérmet nyert a győri maraton világbajnokság szombati versenynapján. Előbbi hihetetlen taktikus versenyzés után a nagy rivális spanyol Campost megelőzve szerezte meg az aranyat, míg Csay eltaktikázva a futamot a tavalyi bronzérmes cseh Anna Kozisková mögött lett második.

Nem bírt a magyar csapat az észak-írekkel

A magyar labdarúgó-válogatott hosszabbításban kapott góllal 1-1-es döntetlent játszott Észak-Írország vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyolcadik játéknapján, hétfőn. Ezzel maradt a pótselejtezőt érő harmadik helyen az F csoportban, de esélye megcsappant arra, hogy elérjen az egyenes kijutást jelentő 1-2. hely valamelyikére. Bernd Storck, a magyar szövetségi kapitány szerint „ilyen megtörténik”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »