Soha nem látott fotók a Boráros téri HÉV-szerencsétlenségről

Soha nem látott fotók a Boráros téri HÉV-szerencsétlenségről

Napra pontosan 43 éve, 1978. április 13-án a délutáni csúcsban történt a budapesti tömegközlekedés máig egyik legsúlyosabb katasztrófája.

A Csepel felől érkező HÉV fékezés nélkül, a bakot áttörve rohant bele az állomásépületbe. A szerelvény gyakorlatilag letarolta az épületet, a helyszínen 16 ember halt meg, ketten pedig a kórházba szállítást követően vesztették életüket. A Nemzeti Fotótár eddig még nem látott képei a baleset utáni állapotokról most kerültek elő – írja a hirado.hu.

A délután öt óra után nem sokkal a végállomásra érkező HÉV-szerelvény 30-40 kilométeres sebességgel átszakította a vágánybakot, majd belerohant az állomásépületbe és a várócsarnokba, ahol az esős idő miatt nagyon sokan tartózkodtak.

Hírdetés

Az első kocsi teljes hosszában végigszántotta a várócsarnokot, romba döntve az épület felét. A balesetben 18 ember vesztette életét, az anyagi kár meghaladta a 2,5 millió forintot. A balesetben elhunyt 18 áldozatból öten húszévesnél is fiatalabbak voltak.

A szerencsétlenség helyszínére egymás után érkeztek a mentőautók, és néhány percen belül ott voltak a tűzoltók is, hogy a szerelvény és az összeomlott állomásépület alól kimentsék a túlélőket. Az életveszélyesen sérülteket a Honvédkórházba, a többieket más kórházakba szállították. A halottak és sebesültek azonosítása még az éjszakai órákban is folyt.

A hatósági vizsgálat a motorvonat-vezetők és a HÉV-szervizszolgálat felelősségét állapította meg. Végül az egyik HÉV-vezetőt 3 év 8 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre, a másikat 3 év 4 hónap, ugyancsak fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a jogerősen a bíróság. A Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiumának határozata megállapította: a balesetet a vádlottak mulasztása és – részben erre visszavezethető – műszaki okok idézték elő.

A helyszínen készült további fényképek itt érhetők el.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »