Sógora tanácsa kellett ahhoz, hogy rendeződjön XVI. Lajos nemi élete

Sógora tanácsa kellett ahhoz, hogy rendeződjön XVI. Lajos nemi élete

„Csakugyan nem? De hiszen ez az első dolog, amit egy nőn szemrevételez az ember”  – reagált XV. Lajos francia király, miután unokája leendő hitvesének melleivel kapcsolatos faggatózására a bécsi francia követ pirulva csak annyit felelt, hogy nem figyelte meg őket. A király nem sokkal később közeli tapasztalatokat szerezhetett a mindössze 14 éves új családtagról, Marie Antoinette osztrák főhercegnőről.

1770. május 16-án ugyanis eljött Lajos Ágost francia trónörökös, a későbbi XVI. Lajos és Marie Antoinette esküvőjének napja. Bár a ragyogó délelőtti napsütést később eső váltotta föl, a mintegy hatezer fős tömeget a szertartás díszleteinek lenyűgöző látványa bőven kárpótolta. Az ifjú házasokon azonban a megilletődöttség jelei látszottak. A félénk, kövérkés, jóképűnek aligha nevezhető Lajos Ágost, miután közönyösen végighallgatta az esküvői misét, remegő kézzel húzta fel a hitvesi gyűrűt a gyönyörű Marie Antoinette ujjára, a dauphine zavaráról pedig a nem sokkal később aláírt házassági szerződésen éktelenkedő tintapaca tanúskodik.

Hírdetés

A fiatal pár már az első éjszakán újabb kínos helyzetben találta magát. Mindenki azt várta, hogy a trónörökös teljesíti házastársi kötelezettségét, ez azonban nemcsak a nászéjszakán, hanem a következő hét év során sem sikerült neki. Marie Antoinette bátyja, II. József német–római császár tanácsaira volt szükség ahhoz, hogy a házaspár szexuális élete rendeződjön. 

A dinasztikus házasságra nemcsak az intim együttlétek hiánya, hanem egy tragédia is árnyékot vetett. 1770. május 30-án Párizsban nagyszabású ünnepséget szerveztek az ifjú pár egybekelésének örömére. A tűzijáték megtekintésére összegyűlt óriási tömeg igyekezett minél közelebbről figyelni a látványosságot, azonban beszorult a XV. Lajos térre, mivel a rue Royale-nál gödrök torlaszolták el a kijáratot. Hatalmas tülekedés alakult ki, amelynek következtében 130 ember vesztette életét. Huszonhárom évvel később ugyanezen a téren fejezték le XVI. Lajost és Marie Antoinette-et.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »