Sofőrök, figyelem: hamarosan a ki nem fizetett bírságért elvehetik a rendszámtáblát és az autó papírjait is

Sofőrök, figyelem: hamarosan a ki nem fizetett bírságért elvehetik a rendszámtáblát és az autó papírjait is

A Belügyminisztérium tervezett törvénymódosítása felhatalmazná a rendőröket, hogy a be nem fizetett korábbi pénzbírságok miatt elvegyék a sőföröktőlaz autójuk papírjait és a rendszámtáblát. Mégpedig a helyszíni igazoltatásnál is, amennyiben észlelik, hogy az éppen megállított sofőrnek kifizetetlen pénzbüntetései vannak.

Papírok és rendszámtábla nélkül az autóval nem közlekedhetünk, így kvázi biztosítékként foglalják le a „tartozás” fejében. A bírság kifizetésével a sofőr visszakapja autója papírjait és rendszámtábláját is.

A törvénymódosítás új bírságolási eljárást is bevezetne. Azokat a sofőröket érintené, akik korábban közlekedési kihágást követtek el, de nem kaptak bírságot, mert a rendszám alapján nem tudták azonosítani az autó tulajdonosát. A pénzbüntetést ugyanis az objektív felelősségvállalás keretében az autótulajdonosra rónák ki. A módosítás életbelépése után ebben az esetben már az illető sofőr kapna büntetést.

Abban az esetben, ha az autó vezetője elutasítja megfizetni a bírságot – lévén, hogy az autó tulajdonosa nem ő –, kauciót kell letennie a bírság értékében, amit csak akkor kap vissza, ha a rendőrségnek sikerült a gépjármű tulajdonosának kiállítania a bírságról szóló számlát.

Hírdetés

Ha a kauciót sem lenne hajlandó kifizetni a sofőr, akkor a helyszínen elveszik tőle a rendszámot és az autó papírjait. Ez az eljárás elsősorban a külföldi rendszámú autókra vonatkozik, mert esetükben az objektív felelősségvállalás címén elég nehéz megállapítani az autótulajdonos kilétét és behajtani a bírság összegét.

Ugyanez az eljárás vonatkozna azokra a sofőrökre is, akik nem sztrádadíj vagy útdíj megfizetése nélkül használják a fizetős útszakaszokat.

A  belügy javaslatát a kormány már elfogadta, ha a parlament és az államfő is rábólint, november 1-jétől hatályba is lép.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »