Sodrófahajító-bajnokság és nemes ügy támogatása a vezekényi Retro-gasztro Fesztiválon – KÉPEKKEL

Sodrófahajító-bajnokság és nemes ügy támogatása a vezekényi Retro-gasztro Fesztiválon – KÉPEKKEL

Hatodik alkalommal tartották meg a pozsonyvezekényi Retro-gasztro Fesztivált. A Nagyszombat megye által támogatott rendezvényen ezúttal is családias, jó hangulat uralkodott, minden korosztály megtalálta a kedvére való szórakozást és nemes ügyet is támogattak. A már hagyománynak számító sodrófahajító- és biciklidobó verseny során kiderült, ki a legerősebb leány, illetve legény a vezekényi vidéken.

Jól szervezett rendezvényen vannak túl a mátyusföldi pozsonyvezekényiek. A hatodik Retro-gasztro Fesztivál a helyi csoportok és zenekarok színpadra állításának jegyében zajlott, hiszen a cél mindig az, hogy a kis közösség megmutathassa, váll-váll melletti, összetartó munkával és kiszabott költségvetéssel is lehet nagyot álmodni.

Ennek a retrofesztiválnak mindig különleges hangulata van, idén szerencsére az időjárás is kegyes volt a vezekényiekhez. A helyi futballpálya környékén már napokkal a fesztivál előtt komoly munka zajlott, a férfiak előkészítették a terepet, míg a lányok és asszonyok pecsenyehúst pácoltak, lángos- és palacsintatésztát kevertek és dagasztottak, és még a legkisebbeknek is jutott munka, pucolták és apróra nyomták a fokhagymát, hogy a csemadokosok által készített lángosra az is jusson. Hiszen mit ér egy igazi retrofesztivál hamisítatlan fokhagymás lángos nélkül. Ez készült ugyanis a Csemadok sátrában. Hobot Erika, a helyi szervezet elnöke az éjféli órákban már nagyon fáradtan elárulta, tizenöt kiló lisztből sütöttek lángost, és még ez sem volt elég, még vittek volna az emberek ebből a finom étekből. Erika azonban nem csak a lángos sütésében volt aktív, a fesztivált megelőző héten rendületlenül varrta a levendulás zsákokat és töltötte meg őket friss levendulavirággal. Ezeket a zsákokat jótékony céllal készítette.

A vezekényi alapiskola kis tanulói roppant ügyesek, alig egy évvel ezelőtt kezdtek a robotika tudományával foglalkozni, és mára eljutottak arra a szintre, hogy több rangos nemzetközi versenyt megnyerve eljutottak a panamai világdöntőre. A megmérettetésre való felkészülés, az utazás és az ott tartózkodás azonban nem olcsó mulatság, így valójában az egész falu összefogott, és különböző szervezetek vállalták magukra azt, hogy a fesztiválon gyűjtést rendeznek a nemes cél érdekében, vagy a gasztro finomságokból származó bevételt ajánlják fel az iskolásoknak. A suli szülői tanácsának aktív tagjai rendületlenül sütöttek, főztek az egész fesztivál éjszaka alatt, a csemadokosok a lángosból és a palacsintából, valamint a levendulazsákokból származó bevételt, a tűzoltók barbeque hamburger és csülkös pacal eladásából származó bevétellel támogatták az iskolásokat. Médiacsaládunk Magyar7 hetilapok helyszínen való eladásából támogatta a nemes ügyet.

Hírdetés

A fesztivál elősorban a családokat hivatott megszólítani, nagyon sok olyan program volt, amely kedves a gyerekszíveknek – a tűzoltók mindig közkedvelt programokat tudnak ilyenkor létrehozni –, az idén is a gyerekek kedvence volt az általuk előállított habparty és a bemutató. A kicsiket a kosárkörhintában a polgármester, Zupko Tamás édesapja és nővére, Teréz hintáztatta, miközben a gyerekek még a gólyalábbal is ismerkedhettek. Az Öreg-Feketevíz Helyi Akciócsoport a vízijátékokat és az aquazorbingot, valamint a gyerek-floorball pályákat hozta el Vezekényre. Hobot Csaba és Szekács Lajos bácsi pedig rendületlenül vezették a fűnyíró kistraktort, amelyhez egy kis kék, házilag készített vonatvagont csatlakoztattak. A gyerekek imádták ezt az utaztatási formát. Úgy néz ki, a „kékvillám” a Csallóköz után a Mátyusföldön is sikert aratott, hiszen a vezekényikek Nagyszarváról, Kovács Koppánytól kapták kölcsön a retro járművet, aki egy héttel ezelőtt a nagyszarvai rancson a Vadkeleti fesztiválon debütáltatta a cowboyok által előállított kisvonatot.

Mivel retro-gasztro fesztiválról van szó, természetesen nem maradhattak főzőverseny nélkül sem a vezekényiek. A főzés során egyetlen kitétel volt, bográcsételnek kellett készülnie – így a hagyományos gulyások mellett halászlé, pacal, csülkös ételek is készültek. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hogy a 16 versenyző csapat étkei közül kihozzák a győztest. A zsűritagok – Sebők Éva, a magyar országgyűlés képviselője, Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, Agócs Gergely, Nagyszombat megye képviselője és Bugyi Tamás, étteremtulajdonos, szakács voltak. Minden csapat egy gravírozott főzőkanalat kapott emlékbe.

Azonban nem csak a főzőverseny specifikum ilyenkor Vezekényen, már hagyománynak számít, sőt az emberek elvárják a biciklidobó és a sodrófahajító versenyek megejtését. Rengeteg nő és férfi jelentkezett a megmérettetésre, mindenki kíváncsi volt, ki lesz a legerősebb leány, illetve legény a vezekényi határban. A biciklidobás nehéz versenyszámnak bizonyul, hiszen jó technikával kell megragadni a kerékpárt, és ügyes nekifutással, csípőlendülettel kell elhajítani azt. A legmesszebbre az eddigi csúcstartó, Mázsár Marian dobta el a kerékpárt, több mint hét méteres távra. Szilvási Csillával pedig jó lesz vigyázni, hiszen a hölgy több mint húsz méteres távolságra „vágta oda” a futballpálya füvéhez a kezébe adott sodrófát. A két első helyezett 5-5- liter borral lett gazdagabb. A gyerekeknek annyira megtetszett a felnőttek versengése, hogy szinte követelték a szervezőktől, hogy ők is kipróbálhassák a sodrófahajítást versenyen kívül, így a jó Lajos bácsi kötélnek, illetve sodrófának állt, és a tombolahúzás közben egy külön versenyszámot hirdetett a gyerekek számára sodrófadobásban.

Egy fesztivál természetesen nincs meg fellépők nélkül. A műsorszámok sorát a Dorothy Dance kis táncosai kezdték, akik korreográfusuk és tánctanáruk, Ballán Dóra vezényletével állak színpadra. A Vásárúti Dalárda csallóközi és Kárpát-medencei bordalokat hozott el Vezekényre Zsapka Zsolt vezetésével. Hihetetlenül jó zenés műsort adott a vezekényi Görbe Tükör színjátszócsoport – a csoport lányai és asszonyai szó szerint a lángossütő és az ételes üstök mellől pattantak fel a színpadra, hogy bebizonyítsák, számukra sosem akadály egyszerre több dolgot csinálni a szórakoztatás és a jó ügy érdekében. Sőt az is kiderült, hogy a színjátszócsoport hangosítója, valamint a vezekényi disco-csinálás királya, Billy-G, vagyis Balázs Péter nem csak a zene készítéséhez ért, de tökéletesen, szinte profi szinten rappel is. A csoport tagjaként még maga a polgármester is dalra fakadt. Kosár Józsa Janka és duettpartnere, Kosár Szabolcs világslágereket hoztak el a közönségnek, világszínvonalú előadást nyújtva a kis falu színpadán. A helyiek nagyon várták a vezekényi amatőr énekesekből összeállt Majdnem zenekar fellépését, akik retro slágerekkel táncoltatták meg a népet. Az éjszaka ura aztán a helyi DJ volt.

A fesztiválra megérkezett Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke is, aki elmondta, a megye kétezer euróval támogatta ezt a rendezvényt. Mindig fontos az a magyar megyei képviselők számára, hogy a magyarlakta Mátyusföldre és Csallóközbe is jusson elég anyagi forrás arra, hogy a kultúrát és a régiós szervezéseket támogatni tudják.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »