Škoda Superb kombi Laurin&Klement: a kényelmes autók koronázatlan királya

Škoda Superb kombi Laurin&Klement: a kényelmes autók koronázatlan királya

Nem tudom, miért, de az utóbbi időben sok olyan emberrel találkoztam, aki ezért vagy azért nyavalygott a Škodára. A márka dizájnja, külseje vagy a modellek gyakorlatilag egységes utastere nem felel meg mindenkinek, de elég szóba hozni a Superbet, Laurin&Klement kivitelezésben, s egytől egyik mindenki elhallgat és elismerően megemeli a kalapját. Hiába, a Škoda ezzel az autóval nagyot alkotott.

Nem titok, hogy a Superb a Škoda modellkínálatának a csúcsát jelenti, a Laurin&Klement kivitelezés pedig a csúcsok csúcsa. Mindezt 2001-től, amikor a Superb az élvonalra tört. Igaz, az első változat még igencsak csúnya volt, hátsó lámpáit mintha csak ráragasztották volna az autóra, olyan formátlan kocsi volt. Az évek során viszont, mint a cseh kristályt, letisztították, kicsiszolták, így a Superb már régen nem az, ami volt. Az aktuális generáció 2015-től van piacon, liftback és kombi változatban is gyártják; mi a nagyobb, tágasabb modellt kaptuk tesztelésre. 

Nem lehet jobb 

A Škoda luxuslimuzinja a Laurin&Klement felszereltséggel igazi luxuselemeket kínál a vásárlóknak – ezek azok a dolgok, amelyek nem feltétlenül hiányoznak az átlagsofőrnek, de amelyek mégis valamivel kényelmesebbé teszik az utazást. Például a ventilált ülések, melyek kárpitozása a bőr és műbőr kombinációja. A sofőr ülése ráadásul még masszázsfunkcióval is rendelkezik. Az összes ülés, a volánnal együtt fűtött. Az utastérben hangulatvilágítás teszi kellemessé az utazást, tíz árnyalatból válogathatnak. Az utastérben háromzónás klíma ügyel a légkörre, az audiorendszer pedig 12 hangfallal rendelkezik. 

Igazán jól működnek az adaptív LED fényszórók, melyek – láss csodát – nem számítanak extrának. A fényszórók valóban megkönnyítik a sofőr dolgát a volán mögött, minőségben a prémiumkategóriás modellekből ismert sokkal drágább fényszórókkal is könnyedén felveszik a versenyt. 

Ami kicsit zavar, hogy a sebességtartó tempomat vezérlőkarja még ebben a csúcskategóriás modellben sem költözött át a volánra, aktiválni és kezelni a volán mögött elhelyezett külön vezérlőkarral kell, ami a tempomatok világában számomra az egyik legkevésbé praktikus megoldás. 

Hírdetés

Teljesítmény 

A motorházban kétliteres TDI dízelmotor volt, 190 lóerős teljesítménnyel. Az erőforrással egy hétfokozatos duplakuplungos DSGváltó volt kombinálva. Pontosan ez az, amit ehhez a járgányhoz kell. Lenyűgöző teljesítmény és a jól működő futóműnek köszönhetően ideális kényelem. Ami kissé zavart, hogy a hétgangos automata nagyon gyorsan sorolta be a második sebességfokozatot. Az egyes jóformán csak padlógáznál maradt besorolva tovább, különben pár másodperc után már a kettest sorolja, s ez bizony néha túl korai a Superbnek. 

A 400 Nm-es forgatónyomaték 1900–3300 fordulat között érezhető, négyezer fordulat felett a motor kezd lankadni. Az átlagfogyasztás 6,6 liter volt egy hét után, sztrádán hét liter feletti értékekre kell számítani. 

Kényelem minden téren 

Ha tömören kellene összegeznem a véleményemet erről a Superbről, akkor talán azt mondanám, hogy ettől kényelmesebb autóban régen ültem. Pontosan ez az a járgány, amit nagyon hosszú utakra elvinnék magammal, amelyben négy-, öt- vagy hatórás vezetés után sem fájdul meg a hátam. Az üzemmódok közül a Comfort tetszet a leginkább, hiába, a nevéhez híven, ez a legkényelmesebb. Tökéletesen elnyeli az utak egyenetlenségeit. Sport üzemmódban az autó automatikusan merevvé válik, ami ideális lehetőséget nyújt a száguldozásra, előzésre vagy arra, hogy élesebben vegyük be a kanyarokat. 

S ha már kombi, akkor ne feledkezzünk meg az utastérről: alapban 660 liter, az üléstámlák lehajtása után pedig 1950 literes rakodótér áll rendelkezésre. A csomagtér padlója egyenes, tehát a nagyobb tárgyak szállítása sem okoz gondot. A tesztelt változat extrának számító vontatóhoroggal volt kiegészítve, amelyre kerékpártartót szerelhetnek, vagy utánfutót vontathatnak – fékek nélkül 750 kilóig, ám ha fékekkel is rendelkezik az utánfutó, akkor a Superb a 2200 kilós súlyt is elhúzza. 
Hiába, aki a Škodától a lehető legjobbat akarja, annak határozottan a Superb kínálatát kell böngésznie, s aki még azon belül is valami extrára vágyik, annak a Laurin&Klement kivitelezést kell választania. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »