Škoda Kodiaq 2.0 TDI 147 kW Style 4×4: A hétszemélyes verzió

Škoda Kodiaq 2.0 TDI 147 kW Style 4×4: A hétszemélyes verzió

Ez a modell 2016-ban jelent meg a cseh márka kínálatában, mint az első, európai mércével mérhető SUV (a korábbi Yeti még nem teljesítette ezeket a kritériumokat). Öt év után frissítették; mi ebből a családból az utolsó típusok egyikét kaptuk meg tesztelésre, mert idén ősszel már érkezik a 2. generáció.

Addig is azonban lássuk, milyen az aktuális modellcsalád egyik topváltozata, a 200 lóerős dízelmotorral felszerelt hétszemélyes, második leggazdagabb szereltségű Style verzió.

Alaktan

A ráncfelvarrás elnézhetetlen. Sokkal harapósabb a hűtőmaszk, krómozott lamellái felül látványosan megtörnek, alattuk pedig sokkal szélesebb a méhsejt rácsozatú légbeömlő. A fényszórók is keskenyebbek, és ezen a szinten már Matrix LED technológiát kaptak. Megemelték a motorháztetőt is, ami a robusztusabbá tette az autó kiállását.

Hátul pengésebbek a lámpák, laposabb ívű a szélvédő, hosszabb a tetőspoiler; ezek összességében a korábbinál jóval sportosabb látványt nyújtanak. Továbbra is tiszteletet parancsolóak az autó méretei (hosszúság 4,7, magasság 1,69 m), a kerekek pedig ezen a szinten 18 colosak, rajtuk 235/55-ös papucsokkal.

A beltérben

…kevesebb újdonságot találunk, de látványos átalakításokra nem is volt szükség: a Kodiaq ugyanis itt továbbra is a legértékesebbet vonultatja fel a Škoda jelenlegi kínálatából. A nyolchüvelykes digitális műszerfalon – látványos grafikával – minden lehívható, ami a vezető tájékoztatásához szükséges, lásd a megfelelő ábrákat.

Hírdetés

A 9,2 colos központi képernyőről ugyanez mondható el, beleértve a feláras tolatókamera képét és az alapáras navigációt. Nagyon szép a beltér Onyx kárpitozása, rendkívül kényelmesek az elöl elektromosan állítható ülések, az intelligens tempomat külön kapcsolókarjának kezelése másodpercek alatt megtanulható. Ami pedig a hely-és térkínálatot illeti: ötszemélyes verzióban a hátsó ülések tág határok között állíthatók, mögöttük pedig maximálisan 650 literes csomagtérbe pakolhatunk. A feláras 3. üléssor ilyenkor a padló síkjában fekszik; ekkor a 2. sor ledöntésével több mint 2 köbméterre növelhető a rakodókapacitás.

Hét személy utaztatása esetén szépen elvariálhatunk a középső sorral, a pótülések mögött pedig 270 liternyi poggyásztér marad.

Ebben a fejezetben azonban szokásunktól eltérően kénytelenek vagyunk részletesebben kitárgyalni az autó árát is. A modellcsalád 30 850 eurós induló ára – 1,5-ös, 150 lóerős benzinmotorral, hatgangos kézi váltóval, fronthajtással, Active alapszereltségben – még elfogadhatónak nevezhető. A tesztelt autóé viszont – igaz, az összkerékhajtást is magában foglaló legdrágább hajtáslánccal, és a 4 közül a 3. leggazdagabb szereltségben – mellbevágó 46 080 euró. Sok. Túl sok. És ekkor még nem beszéltünk tesztverdánk opciós többleteiről: az 1149 eurós harmadik üléssorról, a Style Pack csomagról, a háromzónás légkondiról, a hátsó ülésfűtésről, a gombnyomásra kiugró vonóhorogról, a tolatókameráról stb. –, amik csaknem 53 ezerre emelték az árat. Sok. Túl sok.

Na és a teljesség kedvéért: van egy L&K (Laurin & Klement) nevű negyedik szereltségi szint is, 45 650-től 52 710 euróig terjedő induló árakon. Plusz az RS sportverzió 53 820 euróért.  Summa summarum, a Škoda Kodiaq – jobb szereltségben, amire egy ilyen autó vásárlói joggal tarthatnak igényt – drága mulatság…

Az országúton

A frissített Škoda Kodiaq motorkínálata 150/190 lóerős benzinmotorokból és 150/200 lovas dízelekből áll. Tesztautónkat az erősebbik gázolajos hajtotta, a hozzá kizárólagosan járó hétgangos automata váltóval és összkerékhajtással. Ez az erőpotenciál a 2,5 tonnás vasat is tiszteletre méltó dinamikával ruházza fel (218 km/órás végsebesség, 7,7 másodperces százas sprint).

A kétkuplungos váltónak (amelynek kapcsolásait gyakorlatilag nem érezni) sportrezsime is van, amelyet automata módban a váltókar S állásában, kézileg pedig a volán mögötti fülekkel aktiválhatunk. Abszolút dicséretet érdemel a kétliteres TDI zajszűrése: az utastérben a legkisebb hangerővel is zavartalanul hallgathatjuk a rádiót! Ami pedig a fogyasztást illeti, az autó tömegéhez, teljesítményéhez, magas építéséhez és összkerekes technikájához képest messzemenően elfogadható, lásd tesztünk eredményét…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »