Škoda Fabia Monte Carlo 1.5 TSI: Az új család csúcsmodellje

Škoda Fabia Monte Carlo 1.5 TSI: Az új család csúcsmodellje

Mint az várható volt, az új Fabiából is elkészült az exkluzív Monte Carlo változat. Akárcsak a márka korábbi hasonló modelljeinél, itt sem az RS-féle teljesítménycentrikus verzióról van szó, hanem sokkal inkább az autó vizuális többleteiről. Ezeket külön vonzóvá teheti a széles motorskála, 95-től egészen 150 lóerőig.

Mi a legerősebb kivitelt kaptuk meg tesztelésre, a hozzá kizárólagosan járó hétfokozatú, kétkuplungos automata váltóval.

Alaktan

Fekete tükörházak és hűtőmaszk, fekete márka- és típusjelzés a kocsi farán, exkluzív mintázatú (a tesztautón feláras 18 hüvelykes) könnyűfém keréktárcsák – ezek azok a dizájnelemek, amelyek első pillantásra megkülönböztetik az extra kivitelt a Fabia többi verzióitól.

Na meg persze az elülső sárhányókon díszlő Monte Carlo emblémák. A tűzpiros Velvet dukkózás is e modell speciális kínálata (+350 €), csakúgy, mint a 226 euróért megrendelhető fekete tető. A többi pedig a Fabia új generációjának sajátja: hiúzszemű fényszórók, pengeéles bordák a motorháztetőn és a karosszéria oldalán, dinamikus rajzolatú C-oszlop, erősen megdöntött hátsó szélvédő, felette hosszan kifutó tetőspoilerrel, kitűnően megformált hátsó lámpák. Summa summarum: az egyik legsportosabb fazonú kisautóról van szó, pláne ebben a kivitelben!

Belvilág

Hírdetés

Ajtónyitás után a dekoratív sávokkal díszített, sportos szabású elülső ülések vonzzák magukhoz elsőként a tekintetet. Rögtön utána pedig a műszerfal, az ajtók és a középkonzol piros berakásai: hihetetlenül feldobják az enteriőrt!  A perforált bőrrel bevont sportkormányt Monte Carlo embléma díszíti, a számtalan megjelenítést kínáló, 10 hüvelykes digitális műszerfal viszont már a 499 euróba kerülő Monte Carlo Plus csomag része volt, a parkolókamerával és néhány további cuccal együtt.

A 8 colos központi kijelzőn is millió adat hívható le, a légkondi pultjától kezdve a vezetéstámogató rendszereken át a parkolóradarokig és a már említett tolatókamera képéig. Tegyük hozzá: az autóiparban ma használt leglátványosabb grafikával, lásd a megfelelő ábrákat.

A vezetéstámogató rendszerek listája gyakorlatilag teljes (egyik legértékesebb eleme az aktív sávtartó automatika), a légkondi kétzónás, a Bolero rádió 6 hangszórón keresztül szól. Ami pedig a hely- és térkínálatot illeti, a hátul ülőké a kategória jobb átlaga, miközben két utasnak széles, pohártartós középső kartámla áll rendelkezésére. A koffer mérete is teljesen korrekt: alapon 380, maximumra bővítve 1190 liter. Kihasználhatóságát nagyban javítják a standardként kínált térrendező hálók és egyéb elemek.

Az országúton

Az új Fabia Monte Carlo 3 benzines turbómotorral kapható (1.0 TSI: 95 vagy 110 LE, 1.5 TSI: 150 LE). Az egyliteresekhez 5/6 fokozatú kézi, a másfél literes négyhengereshez hétgangos, kétkuplungos váltó társítható. Mint már említettük, tesztautónk a legerősebb motorral és a járulékos 7DSG váltóval volt felszerelve; ez a kombináció a kisautók kategóriájában elképesztő dinamikai mutatókkal ruházza fel a sportos Fabiát, lásd a műszaki adatokat. Ráadásul a négyhengeres aggregát járása is sokkal finomabb, mint az egyliteres háromhengereseké, miközben a fogyasztása simán összehasonlítható azokéval.

Köszönhető ez elsősorban annak, hogy a kisebb motoroknál jóval kevésbé érzékeny a különböző vezetésmódokra. Az előzés ezzel a motorral nem probléma, köszönhetően a gázadásra adekvát módon reagáló váltónak és a már 1500-as fordulaton megjelenő csúcsnyomatéknak…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »