Skócia 2004. december 5-éje: nemet mondtak a 307 év után karnyújtásnyira került függetlenségre

Skócia 2004. december 5-éje: nemet mondtak a 307 év után karnyújtásnyira került függetlenségre

A függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert, korábban a BBC reggeli előrejezése is ezt mutatta, akárcsak a legnagyobb brit közvélemény-kutató csütörtöki éjjeli prognózisa.

Elismerte a függetlenségellenes tábor győzelmét péntek reggeli nyilatkozatában Alex Salmond skót miniszterelnök is.A csaknem végleges adatok alapján a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre.

Nagyobb önrendelkezés jöhet, külön angol parlamenttel

Skóciát a jövőben még nagyobb önrendelkezési jogok illetik meg, de ebből az is következik, hogy az Egyesült Királyság többi nemzetének, köztük Angliának is nagyobb beleszólást kell adni saját ügyeibe – mondta pénteken, a skóciai népszavazás eredményét kommentálva David Cameron brit miniszterelnök.

Hírdetés

Cameron a Downing Streeten felolvasott nyilatkozatában nem mondta ki, hogy külön angol parlament létrehozását tervezné, kijelentette ugyanakkor, hogy „határozott választ” igényel „az angol törvényekre angol szavazatok” kérdése.

A kormányfő egyenes utalást tett arra is, hogy nincs lehetőség a skóciai függetlenségi népszavazás belátható időn belüli megismétlésére. Kijelentette: a referendum ezt a kérdést „egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte”.

Skót miniszterelnök-helyettes: a kudarc ellenére Skócia a változásra szavazott

A skóciai népszavazásból a függetlenséget elvető tábor valószínűsíthető győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt – mondta péntek reggel a skót miniszterelnök-helyettes.
Nicolas Sturgeon a BBC hírtelevíziónak nyilatkozva „keserves csalódásnak” nevezte a várható eredményt, de hangsúlyozta: több mint egymillióan szavaztak Skócia függetlenségére.
A miniszterelnök-helyettes azután beszélt a BBC-nek, hogy a köztelevízió pénteken kora reggel közzétette előrejelzését, miszerint a függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »