SIS: a kormányfő semmilyen jelentést nem rendelt meg a titkosszolgálattól

SIS: a kormányfő semmilyen jelentést nem rendelt meg a titkosszolgálattól

Robert Fico kormányfő az ellene elkövetett merényletről szóló semmilyen jelentést nem rendelt a Szlovák Információs Szolgálattól (SIS). A lehetséges összeférhetetlenség miatt nem is kaphat ilyen tájékoztatást, ez alól csak az SIS-ről szóló törvény által engedélyezett információk képeznek kivételt – közölte a TASR hírügynökséggel Pavol Gašpar, a titkosszolgálat igazgatója.

„Az SIS szorosan együttműködik az ügyben a bűnüldöző szervekkel” – tette hozzá Gašpar azzal,

hogy az SIS a nyilvánosságot sem tájékoztathatja hírszerzői tevékenységével kapcsolatban.

Tájékoztatást a vonatkozó törvény keretein belül nyújt az erre jogosult személyeknek.

Hírdetés

Robert Fico kormányfő szerdán cáfolta, hogy jelentést kért volna az SIS-től az ellene elkövetett merényletről. Azt mondta, ha bármit is kért valaki az SIS-től, azok az ellenzéki képviselők voltak a szolgálatot felügyelő parlamenti bizottságból.

Fico azután nyilatkozott erről, hogy Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter kedden (október 15.) azt mondta, a kormányfő jogosult személyként tájékoztatást kért az SIS-től egy ellene irányuló lehetséges újabb merénylet kockázatairól.

A belügyminisztérium leszögezte, hogy Ficónak ehhez az általa betöltött tisztségből adódóan joga van, és nem a május 15-i, nyitrabányai  merényletről volt szó.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »