SÍRVA VIGAD A MAGYAR, AVAGY FELTÖRŐBEN A TROLL DEMOKRÁCIA

SÍRVA VIGAD A MAGYAR, AVAGY FELTÖRŐBEN A TROLL DEMOKRÁCIA

Nemrégiben alakult egy olyan Facebook oldal, amely virtuális hasábjain éles kritikák elevenednek meg a mai magyar politikai helyzetről. Közösségük ugyan még csak néhány ezer főt számlál, amely folyamatosan gyarapodik, úgy tűnik, létezik olyan réteg, akik kaphatóak arra, hogy egy iróniával fűszerezett szemüvegen keresztül szemléljék az aktuálpolitikát.

Milyen körülmények között alakult az oldal? Mi a célotok, illetve a fő profilotok?

A Troll Demokrácia létrehozása több mindenből eredeztethető. Úgy látjuk, hogy a jelenlegi politikai „elitünk” teljesen jellegtelen, jellemtelen és alkalmatlan arra, hogy az országot bármilyen szinten is képviselje. Amennyiben a jelenlegi pártoknak lenne egy kis önkritikájuk, akkor már tegnap feloszlatták volna magukat, és sűrűn elnézést kérnének az állampolgároktól, hogy a hozzá nem értésükkel, a hazugságaikkal, a mutyizásaikkal hová juttatták az országot. Mára elértünk oda, hogy az emberek többsége teljes mértékben megundorodott, kiábrándult a politikából (joggal). Egyértelmű, hogy van egy nagyon is értelmes réteg, akik politikailag teljesen naprakészek, követik az eseményeket, tájékozottak, s pont ebből kifolyólag, hogy látják az összes párt kétszínűségét, alkalmatlanságát, közvetlen módon politikailag passzívak, nem járnak szavazni, és így tovább. Továbbá van egy szintén jelentős rész azon emberekből, akik ugyan eljárnak alkalomadtán szavazni, de a sokak által már hallott, „a kisebbik rosszra szavaztam” irányvonalat követik, tehát nem valami mellett, hanem valami ellen szavaznak. Ők még valamiért úgy érzik, hogy állampolgári kötelességük adott esetben az urnához járulni. Pedig ezzel csak fenntartják ennek a demokratikus tragikomédiának a létjogosultságát.

Mi legfőképpen ennek a két csoportnak szeretnénk az elsődleges közössége lenni. A létrehozáskor úgy láttuk, hogy a jelenlévő közönyt, a politikába való belefásultságot legfőképpen poénokkal, iróniával lehet átütni. Jobb nevetni, görbe tükröt tartani, még ha csak kínunkban is tesszük, mintha sírnánk a helyzet miatt. És szerencsére manapság mindegyik párt saját magának egyben a karikatúrája is. Bőven szolgálnak magas labdákkal napi szinten, melyeknek sajnos mi csak a töredékét ütjük le, mert nem vagyunk elegen, s nem ez a munkánk.

Így már érthető, miért is Troll Demokrácia névre kereszteltétek az oldalt.

A konkrét névválasztás azon logika alapján történt, hogy mi úgy véljük, nem a pártok hibája, hogy azok, amik. Az a rendszer rossz, amiben élünk. Ez a miáltalunk használt „demokrácia” termeli ki ezeket a pártoknak nevezett országromboló képződményeket. Továbbá nagyon fontos megemlíteni, hogy van egy jelentős réteg, akinek teljes mértékben indokolatlan a szavazati joga, gondolunk itt a „szalacsi”, „pártvéder”, „legyen tánc” típusú emberekre, akik akár lejárt konzervekért, ingyen sörért, egy ingyenes koncertért – s még sorolhatnánk -,  képesek leadni a szavazatukat. Nagyon sok van belőlük. Nagyon. Úgy látjuk, hogy a jelenlegi demokráciánkban a több 10%-nyi ,,szalacsi’’ és pár százaléknyi pszichopata vagy éppen szociopata szövetsége tartja fogságban a társadalom értelmes többségét, akik ennek a rendszernek csupán elszenvedői. Mi is ebbe az utóbbi rétegbe soroljuk magunkat. Így fontos kihangsúlyozni, hogy alapvetően nem mi vagyunk a trollok, hanem magát a rendszert, a demokráciánkat tartjuk trollnak, trollkodásnak.

Fontos küldetésünknek tartjuk továbbá, hogy a pártkatonáskodást megszüntessük. Egészen elképesztő azt látni, hogy emberek milyen vérre menő veszekedéseket (fontos: nem vitákat) képesek lefolytatni azért, mert valamelyik pártnak a fanatikusai. Adott esetben családokat, barátságokat tesznek tönkre. Ez normális? S mindezt azért, hogy a végén az adott ember a felvett kis báb szerepében milliárdost csináljon az egyik vagy a másik milliomos politikusból. Borzasztó, hogy itt tartunk ebben az országban.

Kik vagytok ti, ha lehet tudni?

Huszonéves fiatalok vagyunk, akik szintén teljes mértékben kiábrándultak a mai magyar politikából, és az összes pártot megvetjük, illetve az egész demokratikus berendezkedést, ami ma Magyarországon működik, de mindez talán az előző kérdésből is kiderült. Egyelőre szeretnénk élvezni az anonimitást.

Eddig milyen visszajelzéseket kaptatok a tevékenységeteket illetően?

Alapvetően pozitív visszajelzéseket kapunk, sokan írnak üzenetben és kommentben, hogy nagyon tetszik nekik az oldal és az itt található humor. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy követőinktől képeket is szoktunk kapni, tehát egyre inkább kezd kialakulni egy közösség, ami számban is gyarapodik. Az oldalunk védelmében felvetődött – mivel sokan felháborodtak rajtunk és szeretnék, ha megszűnne az oldal -, illetve sokan megkerestek minket azzal, hogy csináljunk pártot. Ez megfontolás alatt áll, hajlunk rá, hiszen akkor nehézkes lenne törölni a közösségünk, a rendszert belülről tudnánk bomlasztani, kitágulnának a lehetőségeink. Mivel jó esély van rá, hogy ez meg is fog történni, így valószínűleg hamarosan fel kell adnunk az anonimitást.

Ahogy láttam az oldal bemutatkozásán, függetlennek valljátok magatokat.

Igen, teljesen függetlenek vagyunk, minden pártot hasonlóképpen elítélünk és megvetünk, az álcivil és civil szervezetektől pedig távol tartjuk magunkat. Megvan a véleményünk a jelenlegi kormánynak a tevékenyégéről, de ezt pár mondatban nehéz lenne összefoglalni, igazából nem látjuk a jelentőségét, hogy éppen ki van a kormányon, mindig ugyanaz a metódus: haverok, mutyi, hanta. Nem ebben a jelenlegi pártokráciában látjuk a megoldást, úgy gondoljuk, hogy nem az egyes pártokkal van a probléma sem jelenleg, sem az elmúlt 25 évben. A probléma az rendszerszintű, elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a jelenlegi berendezkedésben és a jelenlegi struktúrában ki tudna nőni egy elfogadható párt

Részt vettetek-e az elmúlt időszak bármelyik kisebb-nagyobb tüntetésén?

Nem. Híradásokban, közvetítésekben, cikkekben napi szinten követjük az eseményeket, de teljesen feleslegesnek tartjuk, hogy bármilyen tüntetésre is kimenjünk. Nem emlékszünk rá, hogy ebben a rendszerben lett volna olyan tüntetés, ami komolyabb eredményt el tudott volna érni. Nem szeretnénk a jövőben sem tüntetgetni, hogy aztán egyik vagy másik párt biodíszletei legyünk, és a jelenlétünkkel segítsünk életben tartani ezt a „demokratikus” bábszínházat.

Kíváncsi lennék, hogy honnan jött az ötlet, hogy felszólítsátok az embereket arra, hogy valamilyen vicces üzenetet firkáljanak a papírpénzeikre. (Facebook oldalukon felhívást intéztek közönségük felé, hogy trollkodó üzeneteket írjanak a forgalomban lévő papírpénzekre. Bővebb infó itt. – szerk.)

Először is a felszólítást erősnek gondoljuk. Az általunk látott politikai problémákon túlmenően úgy látjuk, hogy a társadalmunkban hatalmas értékrendbeli problémák is jelen vannak (persze tulajdonképpen ez is a politikai környezetre vezethető vissza), például sajnos mindenki akarva vagy akaratlanul kiskorától kezdve abban nevelkedik, hogy a pénzrendszer rabszolgája legyen, így sajnos a legtöbb ember értékrendjében az elsődleges szerepet a pénz tölti be. Ezért magát a fizetőeszközöket is szent és sérthetetlen eszközként kezelik, mint valamilyen istenséget. Az akcióval egyrészt erre a gondolatmenetre szeretnénk rávilágítani, másrészt ezzel az egész rendszernek, politikának tetszőlegesen lehet üzenni, hiszen ezt az eszközt mindenki használja, senki sem dobja ki, s naponta akár több ember kezében is meg tud fordulni, így teremtve meg egyfajta nemzeti konzultációt. Így legalább ez a szent és sérthetetlen papír fecni valami értelmes dolgot is közvetít. Mellesleg a banki dolgozók, pénztárosok már megelőztek minket, amikor elkezdtek ráírogatni a pénzekre. A tartalmat illetően pedig nem kell, hogy vicces legyen, jobban szeretjük, ha elgondolkodtató. Úgy láttuk, hogy ez az akció elég figyelemfelkeltő, praktikus és sokrétű. Ezért lett ez az első. De lesznek még hasonlóak a jövőben.

ÍRTA: HERESZNYEI CSILLA

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Hírek, Helyzetelemzés, Interjú, Kitekintő, REFORMOK Tagged: álcivil szervezetek, párt fanatikusok, pártkatonák, politikailag passzív választók, szociopaták szövetsége, TROLL DEMOKRÁCIA


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »