„Sírásra kényszerít, hogy áruként bánnak velük”

„Sírásra kényszerít, hogy áruként bánnak velük”

A maffiáról, a korrupcióról és a migránsok segélykiáltásáról is szólt Ferenc pápa Torinóban. A katolikus egyházfő a torinói lepel előtt imádkozott a segítségre szoruló migránsokért. Olaszországban ma is több száz lélekvesztőn hánykolódó menekültet mentettek ki és szállítottak partra.

Észak-Olaszországban szólt a pápa a világi kormányokra, különösen az olasz kabinetre nehezedő problémákról. Ferenc pápa úgy fogalmazott, a korrupció olyannyira elterjedt, hogy szinte már normális magatartásnak számít, de ennek ellenére is nemet kell mondani a csalásokra, a kenőpénzekre és a maffiára. A menekültekről szólva pedig azt mondta: az egyenlőtlenség és a háborúk áldozatai ők, és sírva fakad az ember, ha látja, úgy bánnak velük, mintha áruk lennének.

Az embercsempészek jól jövedelmező terméket látnak a menekültekben, akikből nem szűnik az utánpótlás. A calábriai Crotone kikötőjébe egy luxemburgi hajó szállított 738 menekültet. Partra szállásuk után élelmiszert és vizet osztottak ki közöttük, majd orvosi ellenőrzésnek vetették alá őket az olasz hatóságok. Százan maradnak Calábriában, míg a többieket az olasz tartományokban fogják szétosztani.

Hírdetés

Hasonló elosztást, azaz kvótarendszert szeretne bevezetni az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi az uniós tagállamok között. Az olasz kormányfő szerint a kontinensen a szolidaritásnak, nem a „hisztériának és az egoizmusnak” kell felülkerekednie.

Berlinben a kancellári hivatal mellett tüntettek a menekültek érdekében baloldali szervezetek felhívására. „Azért vagyok itt, mert nem tudom elfogadni és nem tudom elviselni, hogy az EU határainál minden hónapban ezrek halnak meg. Kelet-Németországban nőttem fel, ahol szintén volt egy fal, ahol több ezren haltak meg. De most ugyanennyien halnak meg minden egyes hónapban” – mondta egy baloldali újságíró.

A tüntetők egy fehér koporsót is magukkal vittek, így emlékezve az életüket veszítő menekültekről. Később megpróbálták áttörni a kancellári hivatalt védő rendőrök sorfalát és dulakodtak az egyenruhásokkal. 2015-ben eddig 90 ezer migráns jutott be az unió területére a Földközi-tengeren keresztül. Az ENSZ 1850 bizonyosan vízbe fulladt vagy eltűnt menekültről tud.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »