Siralmas helyzet van kempingfronton

Siralmas helyzet van kempingfronton

Egyre kevesebb kemping van Magyarországon. Az Airbnb nem jelent konkurenciát, inkább a német vendégek eltűnése okozza a siralmas helyzetet.

Mindössze húszszázalékos kihasználtsággal működnek a kempingek ma Magyarországon, számuk egyre kevesebb, mindössze talán 400 üzemel – mondta lapunknak a Magyar Kempingek Szakmai Szövetségének elnöke.

Réfi Antal a turistaszezon kezdete előtt beszélt a helyzetről, miután nemrég a Bisnode üzleti információszolgáltatójának tanulmánya megállapította, közel 11 százalékkal nőtt a táborhelyek száma az utóbbi egy évben. Ez, ha mindkét adat helyes, azt jelentené, hogy negyvennel több kemping üzemel most, mint 2015-ben. Az elnök szerint ez a szám tévedés, egyetlen új sem nyílt, inkább folyamatos csökkenésről beszélt.

Hozzátette, a szövetségben mindössze húszan vannak, sokaknak a havi ötezer forintos tagdíj befizetése is gondot jelent. Szerinte az ágazat véglegesen megy tönkre, néhány határ menti termálkemping és pár Balaton környéki tábor számít kivételnek. Az elnök szerint a hanyatlás a 2000-es évek elején kezdődött, ekkortól tűntek el a német kempingezők Magyarországról. A kudarc oka szerinte elsősorban a reklámok hiánya. A turizmusért felelős minisztériumok, állami intézmények nem áldoztak arra, hogy hirdessék a magyar kempingeket Németországban, de általában az egész ágazat népszerűsítésére sem áldoztak. Ezért a németek inkább az általuk a tévéből ismert Horvátországot és az osztrák szálláshelyeket választják.

Hírdetés

Mint mondta, minden aktuális kormányzati szereplőt megkeresett, hogy egyeztessenek a problémáról, de nem hallgatták meg. Hozzátette, a legtöbben azt hiszik, a kempingezést a szegény emberek választják, de ez nem igaz, mert a németek dönthetnek a magyar szállodák mellett is, ők azonban életformának tekintik ezt a fajta nyaralást, a lakosság 40 százaléka minden nyáron kempingezik.

– A németeknél ennek kultúrája van, szabadabb érzés, mint egy szállodában aludni. Korábban a magyarországi kempingezők 90 százalékát ők adták, a maradék tízen osztozott a többi nemzet, beleértve a magyart is – tette hozzá az elnök.

Elmondta, az igényes kempingezéshez komoly beruházás kellene, de a tulajdonosoknak évek óta nincs megfelelő bevételük, sok telken jelzálog van. Bezárni azonban nem mernek, mert ezek a területek rendkívül nehezen eladhatók. A szolgáltatások egyre inkább leépülnek, a kevés vendég miatt az üzletek is ráfizetésesek.

A táborok árai az interneten fellelhető adatok alapján a minőségtől és a fekvéstől függően változók. Egy jobb helyen a kijelölt terület két fővel, árammal, autóval, sátorral vagy lakókocsival mintegy öt-hatezer forint éjszakánként. A szállodákhoz képest még így is fél, harmadáron kínálják az alvóhelyet Magyarországon. Réfi Antal elmondta, az Airbnb a táborhelyek számára nem jelent konkurenciát, a lakókocsis németek nem mennének lakásokba, akármilyen olcsón is kínálják. Egy ilyen jármű sokszor drágább, mint egy a lakás, nekik ez jelenti az otthont nyaranta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »