Sipos Pál és a pesti értelmiség

Sipos Pál és a pesti értelmiség

A balliberális elit több képviselője is azokban az alternatív táborokban szocializálódott, amelyek egyikében a nyolcvanas évek végén Sipos Pál több diákját szexuálisan zaklatta.

Két volt SZDSZ-es politikus, Eörsi Mátyás és Ráday Mihály, Ascher Tamás rendező, Fischer Ádám és Fischer Iván karmesterek, Mácsai Pál színművész, illetve R. Székely Julianna újságíró is résztvevője volt a Nógrád megyei Bánkon rendezett nyári vakációknak a pártállam idején – írta a Heti Válasz. Művészek, közéleti szereplők mellett az ’56-os megtorlásban kivégzettek, munkaszolgálatosok gyerekei is nyaralhattak itt. A lap azt írta: „A bánki nyaraltatás nem vallási alapon szerveződött, az viszont az általunk megkérdezett egykori résztvevők szerint is tény, hogy a nyaraló gyerekek főként a zsidó értelmiségi családokból származtak.”

A bánki nyaraltatások története 1938-ig nyúlik vissza, amikor Leveleki Eszter kezdő pedagógusként elhatározta, hogy keres egy házat, és nyaranta odavisz 25-30 gyereket vakációzni. A helyet elnevezte Pipeclandnek, ahol kikiáltották az alkotmányos monarchiát. A pártállamban, ahol az ifjúsági nevelés kizárólagos terepe az úttörő- és kisdobosmozgalom volt, az segítette ennek a magántábornak a fennmaradását, hogy mindig nyaralt velük kádergyerek is. A cikk szerint egy ízben például maga Aczél György MSZMP-korifeus segített a tábor megmaradásában. 1978-ban Leveleki Eszter befejezte a bánki táboroztatásokat, és ekkor több utódtábor jött létre, így például a szendrői, amelynek Sipos Pál lett a vezetője. A visszaélések tehát nem Bánkon, hanem Szendrőn történtek. Ide többnyire azok hozták gyermekeiket, akik annak idején maguk is részt vettek a bánki nyaraltatásokon.

Hírdetés

Ismert, július közepén a 444.hu írta meg, hogy az egyik fővárosi gimnázium népszerű magyartanára, későbbi televíziós szerkesztő, egy bizonyos S. Pál, a nyolcvanas évek végén szexuálisan zaklatta a diákjait. Az írásban megszólaló, ma negyven év körüli nők és férfiak fölidézték azt az időszakot, amikor az egyik népszerű fővárosi gimnázium diákjaként az az S. Pál volt a magyartanáruk, aki feledhetetlen nyári táborokat szervezett. Ezeken S. többször is szexuális játékokra vett rá fiatal fiúkat és lányokat. A férfi azonban később lebukott. Mivel a szülők nem akarták kitenni gyerekeiket a büntetőeljárással járó megaláztatásnak, úgy döntöttek, elég, ha csak eltávolíttatják a férfit az iskolából. Ultimátumot adtak neki, mire azonnali hatállyal felmondott, és másnap már be sem ment az intézménybe. S. Pál a rendszerváltás után televíziós szerkesztőként bukkant föl, ifjúsági programokkal foglalkozott, kulturális területen vezető lett. Bár a 444.hu-nak azt nyilatkozta, ekkor már nem közeledett a fiatalokhoz, ám a riport szerint a tévénél is gyanúba keveredett. Három nappal a leleplező riport után a Privát Kopó fölfedte, hogy az illetőt Sipos Pálnak hívják, és a zaklatás az ELTE Trefort Gimnázium és Gyakorlóiskolában történt.

Arról pedig már a Magyar Nemzet számolt be, hogy Sipos a balliberális véleményformáló kör megbecsült tagja volt, aki a korábban Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 megalapításakor aláírta a párt születését hírül adó kiáltványt. A pedofil férfi már az első Orbán-kormány idején gyakran arról panaszkodott: Magyarországon tombol a fasizmus, ő pedig zsidó származású, ezért a bőröndje mindig be van csomagolva. Sipos Pál évtizedekig érinthetetlen, sérthetetlen volt. A fővárosi elit gimnáziumban és a tévében folytatott szexuális visszaélések azért maradhattak ilyen hosszú ideig titokban, mert egyrészt az őt körülvevő közeg elfordította a fejét, másrészt a politikai kapcsolatok is védelmet jelentettek. 2006-ban, a Gyurcsány-kormány a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki.

Miután kiderült pedofilmúltja, az MTV Nonprofit Zrt. visszahívta Sipos Pált az MTV Örökös Tag Alapítványból, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán pedig közölték, nem taníthat náluk tovább kreatív producer képzést. A Hír TV információi szerint a lebukott férfi a botrány kirobbanása után elhagyta az országot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »