Sínen lehet a nagy orosz-magyar vonatüzlet

Egy magyar–orosz konzorcium 1300 vasúti kocsi egyiptomi szállítására kaphatott megbízást, a munka felét a hazai fél teljesítené.

Az Egyiptomi Államvasutak 1,2 milliárd euróért 1300 új vasúti kocsit rendelt a magyar–orosz Transzmasholding konzorciumtól, ez fennállása eddigi legnagyobb megbízása – írja az Ahram portál. Az MTI – a kínai Hszinhua állami hírügynökséget idézve – több mint egymilliárd eurós üzletről, a Xinhuanet pedig 1,2 milliárd dollárosról számolt be.

A keddi aláírási ceremónián egyiptomi részről részt vett Mosz­tafa Madbuli miniszterelnök, Mohamed al-Asszar külügyi és védelmi ipari miniszter, Hisam Arafat szállítási miniszter, továbbá Oroszország és Magyarország kairói nagykövete. Az esemény utáni tájékoztatón Hisam Arafat közölte, hogy az 1300 kocsiból 800 légkondicionált lesz, a járművek első tétele pedig 14 hónapon belül megérkezik.

A szerződést a szállító részéről a Transzmasholding Hungary konzorcium alelnöke írta alá, de az MTI a társulás magyar résztvevőjét nem nevezi meg, holott – a többi között a Világgazdaságban megjelent – korábbi sajtónyilatkozatokban, sőt az MTI-ben is szerepelt már a Dunakeszi Járműjavító Kft. (DJJ) neve. A hírügynökség emlékeztet, hogy júliusban Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára közölte:

Hírdetés

az Eximbank azzal a feltétellel vállalta a beruházás teljes finanszírozását, ha az 1300 vasúti kocsi által képviselt értéknek több mint 50 százalékát Magyarországon állítják elő.

Ez – az 1,2 milliárd eurót alapul véve – legalább 600 millió eurónyi, tehát 194,4 milliárd forintnyi gyártást jelentene a DJJ-nek. (Feltéve, hogy a szerződés részleteiben vagy netán a magyar fél kilétében azóta nem történt változás.) A társaság tavalyi árbevétele 6,1 milliárd, adózott eredménye 59 millió forint volt. A Transzmasholding Hungary Kft. tulajdonosa a TMH International AG, amelynek székhelye ez év júniusa óta a svájci Zugban van.

A hír egyik érdekessége, hogy az Egypt Independent portál már nyolc napja azt írta az egyiptomi vasúti hatóság vezetőjére, Asraf Raszlanra hivatkozva, hogy Egyiptom a jövő hónapban megkapja annak az 1300 vasúti kocsinak az első tételét, amelyet egy magyar–orosz konzorciumtól rendelt. Ötszáz kocsi a nagy távolságú felső-egyiptomi vonalakon fog szolgálni.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »