Simon-ügy: érdekes faxot küldött Mesterházy

A mentelmi bizottság elnöke szerint három jogcímen is visszakövetelhető a 240 millió Simon Gábortól. Mesterházy érdekes faxot küldött.

Három jogcímen is visszakövetelhetők Simon Gábortól, az MSZP volt elnökhelyettesétől a számára képviselőségének ideje alatt kifizetett juttatások – mondta Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke hétfőn, a testület zárt ülése után újságíróknak.

A kormánypárti képviselő elmondta, hogy a bizottság majdnem egyhangúlag elfogadta az ügyben készült jelentéstervezetének vázát, a jelentést a héten szövegezik meg, a jövő héten pedig várhatóan elfogadják. Ismertetése szerint a Pécsi Tudományegyetem szakértői véleménye „erősorrendben” három visszakövetelési jogcímet tartalmaz, ezt a bizottság elfogadta, és javasolja majd az Országgyűlésnek.

Mesterházy-fax

Hírdetés

Felidézte, hogy az Országgyűlés azt kérte a bizottságtól, vizsgálja meg, van-e arra esély, hogy a juttatásokat visszaköveteljék. „Erre valószínűség szerint az lesz a nyilatkozatunk, hogy igen, van, mégpedig ezek az esélyek” – fogalmazott, majd úgy folytatta, nem a bizottság dönti el, hogy ezt az igényt az Országgyűlés érvényesíti-e, ez a Ház vezetésének feladata. Ha úgy dönt, hogy igen, akkor nem alaptalan ez a döntés és esélye van a visszakövetelésnek – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva kitért arra, a bizottság öt tagja elfogadta az egyetem szakvéleményét, egy tagja azonban „a visszakövetelés tényét sem fogadja el”. Beszélt arról is, hogy nem biztos, hogy a polgári pernek – pertaktikai szempontból – jót tenne, ha a visszakövetelhetőséggel kapcsolatos érvek nyilvánosságra kerülnek.

Rubovszky azt mondta, Mesterházy Attila MSZP-elnök a bizottság ülése előtt egy órával, a kampányra hivatkozva faxban mentette ki magát. A szocialista politikus faxban írt azon mondata, miszerint a Simon-ügyben nem tud semmit, arra enged következtetni, hogy „az eddigi nyilatkozatai minden alapot nélkülöztek” – tette hozzá Rubovszky.

Mint mondta, a későbbiekben már nem próbálják meghallgatni az MSZP elnökét. Közölte, a törvény kötelezi a bizottság előtti megjelenésre a képviselőt, de nem szankcionálja a távolmaradást.
A nyilvánosság napja

Emlékeztetett arra, hogy a jelentéstervezetet március 31-ig kell elkészítenie a bizottságnak. Mint mondta, azt elfogadása után elküldi az Országgyűlés elnökének, és utána lesz nyilvános.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »