Šimko elképzelhetőnek tartja, hogy helytelenül fogalmazott, de más volt a gond

Šimko elképzelhetőnek tartja, hogy helytelenül fogalmazott, de más volt a gond

Sosem avatkoztam be a bűnüldöző szervek munkájába, és nem is próbálkoztam ezzel – szögezte le Ivan Šimko távozó belügyminiszter.

Azt elképzelhetőnek nevezte, hogy a máriatölgyesi gyilkossággal kapcsolatban helytelenül fogalmazott a bejegyzéseiben, de szerinte mással volt gond, a feszültség valódi forrásának azt tartja, hogy úgy döntött, nem írja alá a kinevezési javaslatát a belső ellenőrzéshez egy olyan rendőrnek, aki ellen korábban eljárás zajlott.

Erről szerdai sajtótájékoztatóján beszélt a távozó miniszter, miután Zuzana Čaputová államfő visszavonta a megbízását.

Szerinte ürügy volt a rendőrfőkapitánnyal kialakult konfliktushoz a brutális gyilkosság hatása alatt írt két bejegyzése, és elnézést kér, ha szavaival becsületes rendőröket sértett meg. Ugyanakkor visszautasítja a bűnüldöző szervek munkájába való beavatkozást.

Viszont kell léteznie civil ellenőrzésnek a fegyveres testületek felett, ez a demokratikus berendezkedés egyik alapja”

– szögezte le. Szerinte nem a bejegyzései, hanem az utána beindított politikai játszmák rángatták bele a politikába a rendőrséget.

Šimko arra kérte a belső ellenőrzés vezetőjét, hogy várjon az egyik rendőr kinevezésével, egy büntetőeljárási ügy miatt.

Hírdetés

Ennek ellenére megtette. Természetesen kifogásoltam ezt, de nem váltottam le, akartam adni egy második esélyt. Valószínűleg ezek a dolgok voltak a valódi elindítói mindannak, ami később történt”

– tette hozzá.

A távozó miniszter azt is hangsúlyozta, nem azért vonták vissza a megbízatását, mert hibát követett el, elhanyagolta volna a kötelességeit, vagy nem tartotta volna magát a kormányprogramhoz. Azt is hozzátette, ő nem tervezte rendőrségi vezetők leváltását, kivárt, hogy mit lépnek ők. Ha távoztak volna, megfelelő embereket nevez ki a helyükre.

Šimko azt is leszögezte, nem ő jelentkezett belügyminiszternek a szakértői kormányba, és most nem szívesen hagyja ott a megkezdett munkát.

Különösen azért, mert kezdtek mutatkozni az eredmények”

– tette hozzá, megjegyezve, hogy a konfliktus kezdete előtt lecsendesedtek a választás manipulálásával kapcsolatosa hangok, lényegesen kevesebb szó esett a migránsok jelentette veszélyhelyzetről és a rendőrségen belül dúló háborúról.

Šimko azt is elmondta, aktívan részt akar venni a választási kampányban, mert fontos számára, hogy mi lesz a parlamenti választás eredménye.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »