„Simicskó is felelős a tragédiáért”

„Simicskó is felelős a tragédiáért”

Évek óta törvényt sért a Honvédelmi Minisztérium, mivel békeidőben tilos a katonák aránytalanul magas terhelése – véli a lapunknak nyilatkozó nyugállományú tüzértiszt. Kovács Gyula szerint ez vezetett a Hortobágyon bekövetkezett tragikus balesethez, amiért politikai felelősség terheli a korábbi és jelenlegi honvédelmi minisztert is.

A vezetés folyamatos túlterhelésnek teszi ki a katonákat – mondta lapunknak Kovács Gyula nyugállományú tüzér alezredes. A védelmi kérdésekben publikáló nyugdíjas katonatiszt szerint törvénybe ütköző, hogy a honvédség vezetése az árvízvédelemkor, a déli határszakasz építésével és a hortobágyi bombatéren végzett tűzszerész munkákhoz hasonló megbízásokkal túlterheli az állományt.

A honvédelmi törvény első paragrafusának negyedik bekezdése alapján a honvédelmi kötelezettség teljesítése az érintetteknek békében nem okozhat aránytalan megterhelést vagy hátrányt – magyarázta Kovács. Szerinte ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a július 1-jén történt, négy tűzszerész halálával végződött hortobágyi baleset is a túlzott foglalkoztatottság következménye volt. A katonatiszt a politikusok felelősségét is hangsúlyozta.

Hírdetés

Nemcsak Hende Csabát, de Simicskó Istvánt is felelősség terheli – tette hozzá, ugyanis úgy véli, a tavaly szeptemberben kinevezett miniszter tovább fokozta a katonák túlterhelését. Kovács Gyula hozzátette: Hende Csaba korábbi miniszter vezetése idején kezdődött a tűzszerészek fokozott terhelése, amikor a Honvédelmi Minisztérium 2013 szeptembere és 2014 márciusa között a törvényi és rendeleti előírásokat mellőzve térítésmentes kategóriába sorolta a katonák hortobágyi tevékenységét. Egy kormányrendelet tudniillik lehetőséget biztosít arra, hogy a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megrendelésre mentesítsen területeket, a katonák kérésére ezért a Hortobágyi Nemzeti Park és az alakulat végül szerződést kötött. Kovács Gyula azonban hangsúlyozta: a felek közötti tárgyalás közel egy évig tartott, ami az uniós pénzen végzett hortobágyi tájrehabilitációs munkában nagy időkiesést jelentett. Ezt a tűzszerészek beosztásával próbálták ellensúlyozni. A 2015-től kezdődött, térítéses munkán heti hét napon, napi tizenkét órában, heti váltással foglalkoztatták a katonákat – mondta Kovács, aki szerint ez ellentmond a békeidőben a túlterhelést tiltó törvényi passzusnak.

Tegnap az Átlátszó.hu is cikket közölt a témában. A hírportálnak névtelenül nyilatkozó tűzszerészek is a túlzott igénybevételről beszéltek. Az úgynevezett I. osztályú tűzszerészek, akik döntéshozó, parancsnoki szerepet is kaphatnak, mindösszesen pár tucatnyian vannak, közülük három-négy folyamatosan a Hortobágyon dolgozik – írta a portál. Mindezen felül látják el a valóban közszolgálati munkáikat – építkezéseken, termőföldeken véletlenül talált robbanótestek hatástalanítását, s vannak feladataik az árvízi védekezésben, illetve a menekültválság kezelésében is. A lapnak nyilatkozó források szerint a tűzszerész alakulattól ezért egyre magasabb az elvándorlás. A fluktuációt egyes tűzszerészek az oknyomozó portálnak éppen „a hortobágyi rémmunkával” indokolják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »