Simicska médiája után az RTL is a vizes vébé ellen hergelne

Simicska médiája után az RTL is a vizes vébé ellen hergelne

Az utóbbi hetekben a kormánykritikus sajtó egy új megközelítésmódot fölhasználva azt bizonygatja olvasóinak és nézőinek, hogy a FINA2017-tel kapcsolatban semmi sincs rendben. Sem a költségek, sem a szervezés, sem az épületek és a kiegészítő beruházások nem nyerték el tetszését a rendkívül objektív és független médiumoknak, a látványos megnyitóról nem is beszélve. Miközben ország-világ nézte a helyszínen, a kivetítőkön és a televíziók képernyői előtt ülve a Dunán zajló pénteki gigászi megnyitót, a sajtó egy része fanyalog és a hibákat keresi, és az álhírgyártástól sem riad vissza annak érdekében, hogy negatív színben tüntesse fel a világeseményt. Eközben a magyar és a nemzetközi nézők egyként nagyon színvonalasnak értékelik a látottakat.

A jelenség több szempontból is érdekes, ezek közül az egyik, hogy a FINA2017-tel egy olyan világeseményt rendez Magyarország, melyre korábban régen volt példa, tehát az esemény önmagában megérdemelné, hogy mindenki a sikeréért drukkoljon és örüljön annak, hogy Magyarország képes volt a feszes határidőket teljesítve – eredetileg nem Magyarország rendezte volna ezt a vizes vb-t, azonban a nyertes ország visszalépett – öt helyszínt kiépítve és átalakítva belevágni a világbajnokság megrendezésébe.

Ha mások nem, talán a magyar sportolók, úszóink, vízilabdázóink is megérdemelnék, hogy az ország egyként drukkoljon sikereikért, hiszen a magyar úszósportot ismerve jó esélyeink nyílnak arra, az éremtáblázat előkelő helyén végezzünk. Azonban a kákán is csomót kereső sajtónak ez sem szempont. Ha kell, légből kapott, facebookos ál-állásajánlatokat citálva bizonygatja, hogy a FINA és az MTVA annyira amatőr, hogy két nappal a közvetítés előtt keres még operatőröket. Ugyanígy egy kamuhírt kapott fel korábban ez a sajtó, csak azért, hogy azt bizonygassa, az MTVA minden más médiumot kitiltott a helyszínekről. Természetesen ebből sem volt egyetlen szó sem igaz.

Talán nem utolsósorban, a kitüntetett nemzetközi figyelem miatt elvárható lenne, hogy a magyar nyilvánosság ne csak az apró hibákat és mulasztásokat, adott esetben a hanghibákat fedezze fel és nagyítsa ki. Szombaton ugyanis a sorba beállva az RTL Klubot is egy olyan felvételrészlet érdekelte, amely a pénteki hanghibát örökítette meg, ezért hivatalos megkereséssel élt a közmédia felé, hogy az MTVA adja ki a felvételrészletet számukra.

Mint ismert, a pénteki, közel két órás megnyitó egyik részébe körülbelül húsz másodperces hanghiba csúszott be, és ezért szombaton az RTL azzal kereste meg a közmédiát, hogy elkérje ezt a felvétel-részletet, mintegy kiragadva és felnagyítva majd a hibát, ami egy közel két órás, tehát 7200 másodperces adásfolyamból csak 20 másodpercet tett ki.

A nemzetközi visszhang azonban szerencsére nem ilyen kisstílű és egyöntetűen pozitív. Mint tudvalevő, az EBU, vagyis az európai műsorszórók egyesülete számtalan országban közvetítette a magyar megnyitó-produkciót, ahogyan a teljes világbajnokságot is. Mindenhol osztatlan sikerként értékelik a magyar megnyitót, a meghatározó külföldi vélemények pedig kifejezetten jók, tehát a hazai sajtó fanyalgó rosszhír-keltése nem jut el az országahtárokon túl, és szerencsére nem befolyásolja a külföldi híradásokat.

Hírdetés

Ahogyan a hazai nézők és látogatók, vagy éppen a hazánkba érkezett turisták szavai is azt erősítik meg, elégedettek voltak a pénteki megnyitóval azok, akik a helyszínen követték végig. Az M1 több szurkolót is megszólaltatott, akik ehhez hasonló szavakkal éltették a megnyitót: “Ilyen színvonalú rendezvény még Magyarországon nem volt, mint ez a vizes vb. Úgyhogy alig várjuk már ezt a két hetet, ami szabadidőnk lesz, azt mind a Duna Arénában, Balatonfüreden és itt a margitszigeti arénában fogjuk tölteni, mert annyira szenzációs. Örülünk, hogy itt lehetünk és részese lehetünk ennek a szenzációs rendezvénynek.” Egy brazil férfi így fogalmazott az M1 kamerái előtt: “Egyszerűen elképesztő volt, amit láttunk. Hihetetlen show-val kezdődött el a vizes vb. Köszönöm az élményt Magyarország“.

Azok is elismerőleg szóltak a megnyitóról, akik a közmédia adóin követték a pénteki nyitányt. A FINA Facebook-oldalára olyan kommentek kerültek ki, melyek szerint a nézőknek tetszett az élmény, amit a közel két óra nyújtott. Volt aki azt írta: “látványos, profi, gyönyörű, gratulálok hozzá, na akkor hajrá magyarok a versenyeken“. Más pedig úgy fogalmazott: “méltó egy világversenyhez, köszönjük, Hajrá magyarok.” Volt olyan is, aki úgy kommentálta a megnyitót hogy “gyönyörű volt, méltó a történelmünkhöz, méltó a kultúránkhoz, méltó a sportolóinkhoz. Büszke voltam, nagyon büszke“.

A magyar sajtó egy részének értékítéletével szemben nemzetközi hírügynökségek sem szűkölködtek a dicsérő szavakban. A spanyol EFE hírügynökség “Lenyűgözően látványosnak” nevezte a FINA 2017-es Világbajnokság megnyitóünnepségét, amely egy egész fotósorozatot is közölt a két órás műsorról, ahogyan az amerikai, rangos politikai online portál, a Politico.com európai kiadása is a vizes világbajnokságot 2017 “legnagyobb sporteseményének” nevezte.

Talán nem véletlen az sem, hogy a BBC, a CNN, vagy éppen a Washington Post is számtalan hírben és cikkfeldolgozásban ismerteti a világbajnokság eseményeit, ahogyan az egy ilyen rangos világbajnoksághoz illik.

forrás: hirado.hu

The post Simicska médiája után az RTL is a vizes vébé ellen hergelne appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »