Simicska "csintalan" barátja bejelentkezett MSZP-elnöknek – de nem az oligarchát, hanem Horn szellemiségét képviselné

Simicska "csintalan" barátja bejelentkezett MSZP-elnöknek – de nem az oligarchát, hanem Horn szellemiségét képviselné

A HVG készített interjút vele.

Csintalan Sándor: Hogy jutottam eszébe?

– Azt hallottuk, vissza akar lépni az MSZP-be, és ellenzéki kerekasztalt javasolna. Ez igaz?

– Abszolút. Ma van a születésnapom, napok óta azon gondolkodom, mi történt itt. Totál abszurdum, hogy a magyar ellenzék – Horváth Csaba után szabadon – ilyen töketlen, azt gondolom, legalább valamilyen gesztust kéne csinálni. Másrészt: Horn Gyula pártjával is kell valamit tenni. Hogy én vagyok-e a legalkalmasabb, nem tudom, de úgy döntöttem, teszek egy kezdeményezést. Annál is inkább, mert amikor fiatal voltam, volt egy ellenzéki kerekasztal, széles politikai spektrummal. Ült ott pártkatona, kutyaütő, de arra mégiscsak össze tudtak jönni, hogy a rendszert megakasszák és megbuktassák. Most is rendszerprobléma van. Úgyhogy felvettem a kapcsolatot azokkal, akik elvileg illetékesek lehetnek az MSZP-ben, bár manapság pontosan nem tudom, hogy kell belépni a pártba. Vagy fölvesznek, vagy nem, de úgy gondolom, fel tudom ajánlani a fantáziámat és képességeimet arra, hogy egy évre megcsináljam a céget.

– Ezt hogy érti?

– Nincsenek politikai ambícióim, nem akarok képviselő vagy miniszterelnök-jelölt lenni. Annak idején, mikor Kónya Imre megcsinálta az ellenzéki kerekasztalt, ő sem annak reményében rakta össze, hogy valamilyen tisztséget kapjon. Semmit nem akarok, csak azt, hogy legyen Magyarországon egy, a rendszerrel szemben kooperatív ellenzék.

– Ön Simicska Lajos bizalmasa, barátja. Ezzel Simicska Lajos is megérkezik az MSZP-be?

– Nem, csak én. Régi jó barátok vagyunk, ez tény és nagyjából köztudomású is, de nem tartozom semmiféle függelmi viszonyba. Van egy barátom, akivel sok szempontból máshogy látjuk a világot.

– A cég megcsinálása azt is jelenti, hogy pénzt is tesz bele?

– Nem. Szerintem ethoszt, reményt, küzdelmet kell ebbe a cégbe vinni, nem pénzt.

– Az ellenzéki kerekasztalnál a Jobbik is ott ülhet?

– Abszolút. Ebben minden politikai tényezőnek és szereplőnek ott kell lennie.

– Nem mondhatják majd Önre, hogy itt van még egy ember, aki belülről akarja bomlasztani az MSZP-t?

– Elég gazdag a fantáziám, pontosan tudom, hogy ezzel a kezdeményezéssel kapcsolatban elképesztő dolgokat fognak rám mondani. Engem ez nem érdekel, egyszerűen azért, mert van négy gyerekem, hamarosan jön az unokám, nem akarok itt megdögleni, úgy elmenni, hogy legalább kísérletet nem teszek a változásra. Hajnal egykor arra ébredtem, ha nem teszek semmit, el is égne kezemben a Biblia.

– Mi lenne a gyakorlati célja a kerekasztalnak?

– Például az, hogy az egész politikai diskurzusból hiányzik egy nagyon fontos dolog. Az emberek nincsenek meggyőzve és meggyőződve arról, hogy ha demokrácia van, akkor jobb az élet. Az első ülés napirendje az lenne, hogy kell-e ez vagy sem, képesek-e leülni megbeszélni azt a néhány dolgot, amit kellene. A második napirendjén lehetne, hogy mi a menetrendje a kormány leváltásának. Legalább szembesülne a nyilvánosság azzal, hogy alkalmasak-e leváltani a rendszert, vagy sem.

– Ön szerint alkalmasak?

– Reménykedem, különben nem csinálnám. Bízom a csodákban.

Hírdetés

– De a választási indulás szempontjából lehet következménye a kerekasztalnak? Gulyás Márton vetette fel, a teljes ellenzék fogjon össze, váltsa le a kormányt, majd írják át a választási törvényt.

– Ezzel nem foglalkozom, mert én nem akarok indulni. A lényeg, hogy az ellenzéki pártok legalább néhány dologban értsenek egyet, például a demokrácia és a jólét összefüggésében. Azon kívül még egy fontos tény, hogy a Magyar Szocialista Pártnak, Horn Gyula pártjának jelen kell lennie a magyar politikai rendszerben, mert enélkül nem fog menni.

– Többen elkezdték temetni az MSZP-t. Ön szerint akkor túlél?

– Abban szeretnék közreműködni, hogy élje túl. Egy dolgot tudok, amit sokan tudnak ebben az országban, többen, mint amennyien a kormánypártot támogatják: azt, hogy változás kell, de nem tudunk kire szavazni, mert ezek hülyék.

– Ön is Horn Gyulát emlegeti.

– És akkor én egy hülye vagyok?

– Úgy értettem, hogy a régi MSZP-t emlegeti, nem a mostanit.

– Ez fals duma. Horn Gyulát abból a szempontból emlegetem, hogy volt egy víziója, karaktere, hittek neki, nem véletlenül. Bele kell állni a dolgokba. Az ellenzéket politikai gyávaság jellemzi. Azért is emlegetem Horn Gyulát, mert ő aztán nem volt gyáva.

– Azt mondja, egy évre megcsinálná a céget. Ez azt jelenti, hogy egy évre lépne be?

– Jó, a megcsinálás azt is jelenti, hogy egy évig elvállalnám a pártelnökséget. Sőt mi több, ezennel bejelentkezem a pártelnökségre.

– Molnár Gyula tud erről?

– Tud, elmondtam neki.

– És mit mondott rá?

– Gondolhatja, meg volt lepve.

– Azt mondta, hogy jó?

– Nem, a jót nem mondta. Szerintem köpni-nyelni nem tudott. Szerintem ez egy ilyen helyzet. Tudnék vele dolgozni, 30 éve ismerem, meg a többieket is. Egyszerűen ennek a pártnak vissza kell adni a lelkét és az ethoszát. Ők elfelejtették ezt, és nem tudják, hogy kell visszaadni.

– Jelezte, hogy belépne az MSZP-be, utána mi történik? Ahhoz, hogy elnök legyen, különböző testületi döntések szükségesek.

– Engem ez nem érdekel. Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell.

– A szombati választmányi ülésre elmegy?

– Hogy mennék, nem vagyok még MSZP-tag.

– Csak úgy, bejelentkezni, hogy akkor itt van.

– Ha meghívnak, megyek. Amúgy lehet, hogy tényleg oda kéne mennem.

– Ön szerint Botka László miért lépett vissza? Sok forgatókönyv van, fideszes ármánykodás, belső fideszes ármánykodás, valamiféle egyéb politikai műhelyben forralt terv…

– Fantáziálni nem akarok, de biztos, hogy elfáradt. Szombaton még úgy tudtam, hogy erről szó sem lehet. Láttam a nyilatkozatát, egy totálisan megrendült ember volt. Valamivel hasba akasztották, az biztos.

– Ön tudna mit kezdeni az MSZP-t is behálózó „politikai maffiával”?

– Valószínűleg egy dolog miatt tudnék: azok után, amit műveltek, szerintem benne van a félelem és megrendülés a lelkükben, hogy ha itt és most nem történik valami, valaki nem rúgja be az ajtót, és nem rakja össze, akkor nem jutnak be a parlamentbe. Ez a félelem elég erős. A legfontosabb üzenetem, hogy ne féljetek.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »