Sikkasztás miatt bebörtönzik az IMF volt vezetőjét

Jogerősen négy és fél év börtönbüntetésre ítélte a spanyol legfelsőbb bíróság szerdán Rodridgo Ratót, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt spanyol vezetőjét, egykori gazdasági minisztert.

A 69 éves politikust több mint hatvan másik vádlottal együtt még tavaly februárban találta bűnösnek a központi büntetőbíróság, amiért összesen közel 12,5 millió eurót (több mint 4 milliárd forint) költöttek el saját célra, egyebek mellett éttermekre, utazásokra, ruhákra, a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Caja Madrid pénzéből éveken át.

Rodrigo Rato 2010 és 2012 között vezette a ma Bankia néven működő pénzintézetet, a jogtalan pénzköltés azonban még elődje, Miguel Blesa vezetése alatt vált gyakorlattá, aki 1996 és 2009 között volt a bank elnöke.

A visszaéléseket úgy követték el, hogy fizetéskor a banki nyilvántartásban nem szereplő hitelkártyákat használtak, amelyek egy létező bankszámlához kapcsolódtak. A banki könyvelésben pedig utólag, kézzel írták át a magánkiadásokról szóló tételeket.

Hírdetés

A bíróság megállapította: Rodrigo Rato 99 ezer eurót (32 millió forint) használt fel ezen a módon a bank pénzéből, amelyet az ügy kirobbanása után egyébként visszafizetett.

A hitelkártyaügyletek miatti nyomozás során Rodrigo Ratóval szemben vagyonosodási vizsgálatot indítottak, amelyben felmerült, hogy a politikus a spanyol kormány által hirdetett 2012-es adóamnesztiát pénzmosásra használhatta fel.

Emiatt jelenleg egy 5,3 millió euró (1,5 milliárd forint) értékű adócsalási nyomozás is zajlik ellene. A gyanú szerint a volt politikushoz köthető több tucat cég fiktív számlák segítségével kerülte el a személyi jövedelemadó és a társasági adó befizetését 2009 és 2014 között.

Rodrigo Rato 1996 és 2004 között a konzervatív néppárti kormány gazdasági minisztere és miniszterelnök-helyettese volt, ezt követően került a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére, amelynek 2007-ig volt vezérigazgatója.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »