Sikerült meghatározni az Árpád-házi dinasztiára jellemző DNS-t

Sikerült meghatározni az Árpád-házi dinasztiára jellemző DNS-t

Nyitókép: mindenszo.hu

Árpád-házi királyok és királynék csontjain végzett genetikai vizsgálatokat az Országos Onkológiai Intézet és egy külföldi egyetem, az eredmények alapján megállapították a dinasztiára jellemző DNS-t.

Sikerült nyolcszáz éves csontokból meghatározni az Árpád-házra jellemző DNS-t, ezzel a magyarság eredetének tudományos megállapításához is közelebb jutottunk – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pénteki sajtótájékoztatón.

A magyarság viharos történelme azt eredményezte, hogy szinte helyrehozhatatlan károk keletkeztek, azt hittük, soha többé nem lehet azonosítani a nagy magyar királyokat és nem lehet ellátogatni a sírjukhoz – mondta el Kásler Miklós.

Ez szülte azt a gondolatot, hogy genetikai módszerekkel, az örökítőanyag vizsgálatával, a korábban ismeretlen csontokból határozzák meg a személyeket – folytatta.

Hírdetés

Csak III. Béla személye volt ismert, ebből indultak ki, így megtalálták a csak az Árpád-házra jellemző Y-kromoszóma DNS-ét. Az Országos Onkológiai Intézetben és egy külföldi kutatóintézetben sikerült kivenni a DNS-t, így bebizonyosodott, hogy a csontváz valóban III. Béláé – jelentette ki Kásler Miklós.

Nem sokkal később sikerült azonosítani az Árpád-házi DNS-t és Vak Béla csontjait is, majd nagy bizonyossággal le lehetett zárni a vizsgálatokat úgy, hogy megvan két Árpád-házi király, két királyné és két csecsemő csontváza.

A miniszter elmondta, a kutatások megerősítették, hogy az Árpád-dinasztia körülbelül a mostani Afganisztán északi részén alakult ki. Elindult egy lassú mozgás, és körülbelül kétezer évvel ezelőtt az Urálig jutott a család és a rokonsága.

A legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel kimutatott eredmények számos további kérdést vetnek fel, de mivel egzakt következtetésekről van szó, nem érdemes minősíteni, legfeljebb vitatkozni vele – összegezte Kásler Miklós.

Magyar Nemzet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »