Sikerhajhászás New York Times módra

Sikerhajhászás New York Times módra

A magyarországi balliberális ellenzék gyakran hivatkozik a The New York Times napilap Magyarországot bíráló „objektív” cikkeire, amelyek forrásai azonban rendszerint a soraikból kerülnek ki.

Most kiderült, hogy a nagyra tartott amerikai lap olykor nem éppen tisztességes módon szerzi be azokat az információkat, amelyek alapján bombasztikus, még díjakkal is elhalmozott anyagokat gyárt.

A pakisztáni származású Shehroze Chaudhry vérfagyasztó részletességgel számolt be a The New York Times két évvel ezelőtti podcastjében, hogyan telt az élete az Iszlám Állam soraiban, miután csatlakozott a terrorszervezethez Szíriában. Elmesélte, hogyan lőtt fejbe valakit, és hogyan szúrt szíven egy másikat, mielőtt keresztre feszítette volna. Beszámolt arról, milyen támadásokat terveztek nyugati célpontok ellen, melyek még 9/11-et is felülmúlták volna.

Hírdetés

Úgy belejött a mesélésbe, hogy az már a hatóságoknak is szemet szúrt. És egyre többen tették fel a kérdést: hogyan lehetséges az, hogy egy ilyen alak szabadon mászkál?

Csakhogy a neves The New York Times Kalifátus című podcastje közben nagy sikert aratott. A műsort több millióan hallgatták, több rangos elismerést is bezsebelt, többek között a Peabody-díjat, de a Pulitzer-díjban is döntős volt.

A botrány kirobbanása után a liberális lap vizsgálatot indított, most pedig elismerték hibájukat, és visszaadták a Kalifátusért érdemtelenül elnyert díjakat. Hogy kinek a hibájából dőltek be a csalónak? A The New York Times nem csupán a podcast készítőjére, a többszörösen kitüntetett, rutinos Rukmini Callimachire kente a kínos bakit, hanem szerkesztőségi szinten vállalta a felelősséget. „Beleszerettünk a gondolatba, hogy megszereztük az Iszlám Állam egyik tagját, aki elmeséli az életét a kalifátusban, és leírja a bűneit” – magyarázta az NPR-nek Dean Baquet, a lap szerkesztője a botlás okait. Elismerte, hogy már a publikálás előtt is voltak gyanús körülmények, melyekre azonban nem fordítottak elég figyelmet. A szerző pedig Twitter-üzenetben kért elnézést a hibákért.

Rukmini Callimachit egyébként nem bocsátották el, maradhat a lap munkatársa, de új beosztást kerestek neki. Ahogyan a Kalifátust sem távolították el a podcastok közül, a műsor továbbra is meghallgatható, csak hozzáadott magyarázattal ellátva, amelyben figyelmeztetnek rá, hogy a történet nem igaz. Ami a véres fantáziavilágot megálmodó Shehroze Chaudhryt illeti, ő nem kommentálta lelepleződését, de a bíróság előtt kell felelnie, amiért álhírekkel okozott pánikot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »