Sikeres tanársztrájk

A ballibek csak nem értik hogyan lehetett a romániai tanársztrájk sikeres, a magyarországi meg nem.

A romániai eseményeket nem figyeltem közelről, de egy tanársztrájkot átéltem Bulgáriában, s az is sikeres volt.

Ez a 2007-2008-as tanévben volt, gyakorlatilag az egész első félév ráment. Érintett voltam, a kisebbik fiam akkor még iskolás volt, szóval szeptember közepétől január közepéig nem járt iskolába. (Bulgáriában a tanév kezdete szeptember 15.)

Íme mik is voltak a fő sajátosságok, melyek mind egyben eltérések is a magyar sztrájkhoz képest:

  • maguk a tanárok szervezték az egészet, nem törpe szakszervezetek (Bulgáriában se szakszervezeti tag a tanárok 85 %-a),
  • a szervezők eleve azzal kezdték, hogy a sztrájk nem politikai, így mind a kormánypárti, mind a kormányellenes, mind a semleges tanárok örömmel csatlakoztak,
  • a sztrájknak volt egy határozott célja, a bérszint megemelése 100 %-kal, s nem sok pontból álló, részben teljesíthetetlen követelések halmaza, lásd Brian élete típusú követelések, hogy “48 órán belül építsék le az egész Római Birodalom teljes hatalmi gépezetét”,
  • a sztrájkolók nem fogadtak el aktív támogatást ellenzéki pártoktól, ismert közéleti szereplőktől,
  • amikor az első heti jelképes sztrájkot (napi 1 óra elhagyása) nem vette komolyan a kormányzat, a második héttől egyszerűen bezártak az iskolák.

Hírdetés

Mindezzel szemben a magyar verzió az volt, hogy az egész valamiféle kormánybuktató akcióterv része. A támogatók között azonnak megjelentek a legszélsőségesebb ellenzéki személyek, ami ezt meg is erősítette. Aztán jöttek az abszurd követelések. Mindez sikeresen elérte: a tanárok 90+ %-a nem csatlakozott.

Bulgáriában ezzel szemben eleve csak egy téma volt, a bérszint. A kormányzat ajánlott emelést, azt nem fogadták el a sztrájkolók, végül – 3 hónap sztrájk után – el lett fogadva a 100 % emelés 2 részletben.

Az egésznek semmi politikai következménye nem lett. A kormányzat hatalmon maradt, a következő 2009-es választásig, még az oktatási miniszter is a helyén maradt. A 2009-es választást aztán elvesztette ugyan a kormánykoalíció, de teljesen más okokból. Tulajdonképpen a tanársztrájk követeleséinek teljesítése még növelte is a kormány népszerűségét 2007-2009 között.

Magyarországon meg mindig ugyanaz megy ezen a téren: bármi elégedetlenség is van, arra azonnal ráugrik a ballib keménymag, hogy “na most bukik a Zorbán!”, amivel sikeresen eléri az elégedetlenség lelohadását.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »