„Shane Tusup eddig mit tett le az asztalra?”

„Shane Tusup eddig mit tett le az asztalra?”

Önként távozott posztjáról a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. Kiss László nem tudja függetleníti magát a történtektől, Hosszú Katinkától és Shane Tusuptól.

A Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség közötti konfliktus első áldozata Kiss László. Az úszókapitány hiába akart egyeztetni a jelenlegi legjobb magyar úszónővel, az szóra sem méltatta. A hetvenöt éves mesteredző váratlanul önként vált meg a tisztségétől, búcsúzóul alaposan kiosztotta ellenfeleit.

Kiss László szerint megalázó módon bánt vele a magyar–amerikai páros: szándékosan kerülte az egyeztetést, a konstruktív elképzeléseket nem hozta a kapitány tudomására, pedig időben kellett volna tudni, hogy hol edzőtáborozik a Tusup–Hosszú kettős, valamint számíthat-e Hosszú jelenlétére az olimpiai indulásért küzdő magyar váltóban. Jóllehet a konfliktusnak nem sok előzménye volt.

A 2015-ös magyar szempontból kiválóan sikerült kazanyi világbajnokságon Hosszú Katinka halmozta az aranyérmeket, igaz, a sikeres magyar múlt miatt fontos 200 háton leszorult a dobogóról. A vb után Hosszú felkérte a kapitányt, segítsen a hátúszó-technika fejlesztésében. Kiss László rendelkezésre állt, a Komjádi Uszodában dolgozott együtt a továbblépésen.

Állítása szerint Hosszú és Tusup finoman szólva sem hálálta meg a közreműködést, pedig ő tiszta szívből segített. – A magyaroknak kedves 200 háton próbáltuk fejleszteni Katinka stílusát, más kérdés, hogy ebből a későbbiekben nem lett semmi. Csak úgy finoman kérdezem: én felneveltem Egerszegi Krisztinát és Kovács Ágit, több olimpiai bajnokot adtam a magyar úszósportnak. Shane eddig hány olimpiai arannyal büszkélkedhet…?!

Hírdetés

További fájó pont a 2012-es olimpia. Kiss időben felhívta Hosszú Katinka figyelmét: az olimpia évében szakmai hiba Amerikában készülni, mert az ottani edzők „takaréklángon” égve készítik fel az európai úszókat – az amerikaiak ellen. Hosszú állítólag ezt később belátta, és igazat adott a kapitánynak, London előtt kikerülve akkori edzője, Dave Salo bűvköréből csak minimális időt készülhetett – Magyarországon – a jelenlegi mesterével, Shane Tusuppal.

Nagy a különbség Egér javára

Nevezett úr akkreditációjáért Kiss László az akkori úszószövetségi főtitkár – jelenlegi sportállamtitkár –, Szabó Tünde „könyörgött” a londoni játékok előtt. Tusup kint lehetett Londonban, de ő is csak asszisztált Hosszú akkori (le) szerepléséhez.
– Meg lehet nézni a hátúszócsillag Egér akkori testfelépítését, és össze sem lehet hasonlítani Katinkáéval. Elég nagy a különbség Egér javára. Én szívesen segítettem volna, de nem volt szükség az én szakértelmemre. Hol is kezdjem? 1996-ban a Time magazin engem választott az év edzőjének, az amerikai szakma folyamatosan érdeklődött a szakmai újításokról. Valamit azért értek ehhez a szakmához. De ezt szóba se hozom, ha nem bánnak velem ilyen méltatlanul. Folytassam azzal, hogy amit Katinka kért, azt teljesítette a szövetség? Megszereztük az elemző szoftvert 72 millió forintért. Kíváncsi leszek, hogy használnak-e ilyet az amerikaiak. Majd az ott edzőtáborozó versenyzőink beszámolnak róla. Csodálkoznék, ha lenne náluk ilyen… – dohogott a lemondott mesteredző.

Kiss hozzátette, felháborítónak tartja, hogy Hosszú Katinka az amerikai edzőtábor miatt értetlenkedett. – Néha fel sem fogom, hogy mi az, amit nem értenek Katinkáék. Ezer éve külföldön készülünk, amikor itthon tombol az influenza-járvány, akkor rendszeresen Kubában, Dél-Afrikában vagy az USA-ban edzőtáborozunk. Ezt szóvá tenni…? – ezt is nehezen emészti meg Egerszegi és Kovács Ágnes egykori edzője.

Az MNO megkérdezte Kiss véleményét az uszodai pletykáról, nevezetesen belenyúl-e a politika az úszószövetség vezetésébe. A lemondott kapitány szerint ez teljességgel kizárt. – A politikai csúcsvezetés képviselői ott voltak Barcelonában, amikor nekünk ítélték a vb-rendezést. Tavaly nyáron a vb helyszínére látogatott Orbán Viktor miniszterelnök. Nem panaszkodhatunk az állami támogatás hiányára. A szövetség élvezi a kormány támogatását.

Csak Kiss László nem élvezi Hosszú Katinka támogatását. Ha minden igaz, ennek már nincs jelentősége…


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »