Shakespeare és a polkorrekt nemi egyensúly

Shakespeare és a polkorrekt nemi egyensúly

Több nőt szeretne a színpadon látni Emma Rice, a londoni Globe Színház hivatalba lépő művészeti igazgatója.

A The Guardian beszámolója szerint az igazgatót vállalt küldetésétől az sem tartja vissza, hogy a Shakespeare által írt szerepek mindössze 16 százaléka női karakter. „Miért is ne lehetne Glouchester nő” – jelentette ki Rice, aki szerint Shakespeare-nek nem lenne ellenére, csupán némi változásra van szükség a fejekben.

Rice, aki az első nő a Globe igazgatói posztján, kedden hozta nyilvánosságra a Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékező következő szezon programját: az évad a Szentivánéji álommal nyílik és a Cymbeline új változatával zárul.

Hírdetés

A Kneehigh társulattól a Globe élére érkező igazgató hangsúlyozta, hogy nagyobb szerepet szán a nőknek a színpadon. A The Guardian ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a Globe legutóbbi nagy sikereit éppen a teljesen férfi szereposztással játszott Vízkereszt, vagy amit akartok és a III. Richard aratta.

Rice nem zárta ki, hogy lehet még kizárólag férfiakból álló szereposztás a Globe-ban, azt azonban hangsúlyozta, a nemi egyensúly elérésére törekszik. Megjegyezte: egy csomó színészt ismer, a legtöbb férfi színésznek van gyermeke, és attól még dolgozik, sok színésznő azonban nem tud. „Nagyon szeretnék ezen változtatni, mert nagyszerű színészeket veszítünk el” – mondta.

Elismerte, hogy nem számít Shakespeare-szakértőnek, korábban csak egyetlen darabját, a Cymbeline-t állította színpadra, és sok művét nem is olvasta. Ennek örömére az évadnyitó előadást az igazgatónő rendezi.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »